НЕ на 1.60 лв. за билет за градския транспорт в София


Гост

/ #65

2016-04-16 06:05

КОЛКО ДА СТРУВА БИЛЕТЧЕТО ?
За да изчислим обективно каква трябва да е реалната цена на билетчето в градския транспорт в София предлагам да го сравним с цената на километър на междуградските автобусни компании.
При разстояние София-Пловдив от около 150 км и цена на еднопосочният билет от 14 лв се получава стойност около 9 ст/км.
При разстояние София-Бургас от около 400 км и цена на експрес от 26 лв се получава че пътниците плащат за превоз на 1 км по около 6.5 ст/км.
В градския транспорт пътниците не пътуват средно от крайна до крайна спирка. Едни се качват други слизат… Средната дължина на едно возене е около 5 км но тук аз за хатъра на градската управа ще я удвоя и ще приема средна дължина на возене цели 10 км. Дори при тези завишени условия цената на билетчето се получава между 65 ст и 90 ст.
При това, забележете, че до като колите на градския транспорт са попрепълнени, тези с които сравнявах осигуряват на всеки пътник седящо място. Нещо повече, обикновено има и доста празни места а се случва и да предлагат и допълнителни екстри като, например, прожектиране на филм.
Всички разходи които Градският Транспорт се сети да изтъкне ги имат и другите компании. Това означава че билетчето не само трябва да е под 1 лв (ако отчетем средна дължина на возене от 5 км под 50 ст.) но при тези условия да генерира печалба а не да подяжда бюджета на София