Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН


Гост

/ #118 Re:

2016-02-13 21:41

#113: -  

 Академиците не вземат чак 4000 лв. в допълнение към пенсиите, а сумарно вземат горе-долу толкова на месец. Те вземат по една основна депутатска заплата на месец в допълнение към пенсиите.

Основната депутатска заплата се определя като три средни заплати в обществения сектор. Всяко тримесечие Националният статистически институт публикува данни за средните заплати. На тази основа до декември 2015 г. на академиците "се полагаха" по 2799 лв. на месец. По данни от петък, за началото на тази година стават 3069 лв. Честито!  

И, както е разпоредил министър-председателят Станишев през ноември 2008 г., тези пари се вземат от бюджета на БАН. Така че, ако не се отмени постановлението на Станишев, при всяко увеличение на средните заплати в страната, ще скача и размерът на пожизненото възнаграждение. Тази сума автоматично ще се приспада от парите, които се разпределят като субсидия на институтите.

Получава се нещо като скачени съдове - средната заплата в страната се вдига, при което автоматично пада размерът на фонд "Работна заплата" за РАБОТЕЩИТЕ в БАН, защото се увеличава пожизненото възнаграждение за ПЕНСИОНИРАНИТЕ академици и член-кореспонденти...

Иначе, освен тези пари, те си получават и пенсиите от НОИ - кой колкото си е заработил.

Хрумва ми интересно сравнение. И Сакскобурготски, и Станишев, получават първа заплата през живота си като премиери на България. Обаче, Сакскобурготски плаща допълнително възнаграждение на академиците и член-кореспондентите съответно по 200 и 150 лв., вероятно защото знае цената на парите. А Станишев го увеличава десеткратно, защото май никога не е харчил собствени пари.

А сега, една задача с повишена трудност. Условие: Ето текста на Чл. 11, ал. 4 от Закона за БАН, която определя за какво може да се изразходва бюджета на БАН:

(4) Средствата по бюджета на Българската академия на науките се изразходват за:
1. финансиране на научноизследователската дейност;
2. подготовка на кадри за науката;
3. развитие на материалната база;
4. издръжка на общоакадемичните дейности.

Въпросът е: Към коя от тези четири точки се отнасят пожизнените възнаграждения на академиците и член-кореспондентите?

Моят отговор е: към никоя.

И защо тогава БАН трябва да изпълнява противоречащото на закона постановление на Станишев?