Против даването на земеделски земи на ползватели


Гост

/ #7 Земеделските земи на ползватели

2011-09-30 10:40

Цялата система на реституция на земеделските земи у нас бе сбъркана още в началото. Дали бе сбъркана или нарочно направена не ми е ясно. В никоя бивша соц. страна не се постъпи така. Там на който връщат земята подписва декларация дали ще я обработва. Ако не, дават акции, а ако искаш продавай си акциите.А тук раздробиха земята на наследниците и то в повечето случаи живеещи на друго място, а после тези 2-3-4 декара станаха лесна плячка на арендатори, които за две десетилетия станаха крупни земевладелци, купили земята без пари.
Второ. Закона за арендата има абсурдни положения. Ето две от тях.
Първото: Да сте чули арендното плащане да се извършва съгласно тази алинея. По дефиниция пазарната поземлена рента е свързана с количеството произведена продукция и цената която е получена за нея. Та кой арендатор ще предостави на собственика такава информация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1999 г.) Размерът на арендното плащане се договаря въз основа на:
1. пазарната поземлена рента;
Трето:Същия закон дава право на един от наследниците или съсобствениците да сключва аренден договор. Този текст поражда хиляди проблеми за хората и хляб за адвокати и съдилища. Имам конкретен пример как дъщеря наследник, сключва такъв договор и прибира рентата години наред, без да даде и стотинка на болния си баща и на брат си. А проблема се решава лесно. Всеки може да сключи договор ако има пълномощно от останалите или представи удостоверение за наследници пред нотариуса. И толкова.