Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Красимир Костов

/ #39 Учудване

2016-02-07 12:07

Не мога да разбера защо подписвате тази петиция, с това вие подписвате съгласие,че сте съгласни да получавате унизителните заплати (т.1) и искате това положение да се запази поне и през 2017 година (т.2) като се надявате на плавно мизерно увеличение в последващите години! Казвате, че все от някъде трябва да се почне - това не е вярно - трябва да се почне винаги от смислените неща, а не от тези, които ни унизяват!!! Тази петиция изобщо не разклаща статуквото, напротив узаконява го. Дава коз на ръководството на БАН да ви каже: Еми вие се съгласихте с мизерните заплати... И ситуацията ще се повтаря докато изчезне БАН !

Всички останали точки са просто празни приказки, пожелателни неща, които могат вечно да се приказват без никакъв ефект. Истинската дискусия обхваща:

1. отнемане на пожизнените пенсии на академици и член-кореспонденти и приравняването им към действащите пенсионни правила в България.След определена възраст учените да нямат право на административна власт.

2. отделяне на САЧК в самостоятелен клуб, в който заслужили учени да членуват плащайки си членски внос, без всякаква административна власт.

3. приравняване на научните степени и титли към световната научна система-това е особено важно за да може най-сетне титлите "голям доктор", "академик" и "член-кореспондент" да не се използват за кариеристични и егоистични цели!

4. Оставка на цялото ръководство на БАН заради унизителното положение на организацията ни.

5. Реформиране на ЦУ в Борд от директорите на отделните институти и преразпределение на финансите.

6. Изискване на законодателни инициативи от Ръководството на БАН за подобряване престижа на организацията...