Новородените бебета да не бъдат отделяни от майките им в болниците.

Кармела

/ #116 Мащабни реформи, а не кръпки

2015-04-27 08:55

Аз родих преди девет месеца със секцио. Естествено ми се искаше бебка да е при мен от първия момент, но за да може това да се случи, са необходими много повече неща от това законово да се задължат болниците да ни дават децата веднага.

В реанимацията са 4 жени - аз не бих била ок около бебето ми да има още 3 семейства щъкаши постоянно около новороденото ми.

Законово бащите имат право на отпуск чак след изписването, т.е. за да са до майката след раждането, зависят от добрата воля на работодателя.

И в реанимацията, както и в стаите няма нормални условия за стерилизиране на шишета и елементарен комфорт за гледане на детето. Нямам предвид някакви глезотии, но ден след секцио е много трудно да се наведеш до земята, за да изкараш памперсите от сака си. Освен това в голяма част от болниците не можеш да подъдржаш желаната от тяб температура на въздуха - често е твърде топло, задушно.

Липсва достатъчно информация за състоянието на децата и всяка майка трябва да се моли и да чака поне половин час, за да научи нещичко.

Като цяло съм на мнение, че е необходима мащабна реформа и сериозен и трезв (а не емоционален) обществен дебат. Трябва всяка майка да може да е до детето си след раждането и то без значение дали е платила за ВИП стая.