В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело

Инициативен комитет

/ #269 Писмо от Игумения Валентина и сестринството на Девическия манастир “Свето Въведение Богородично” г

2014-03-11 15:49

До
Негово Високопреподобие
схиархимандрит Амвросий – игумен
и боголюбивите братя на
манастирския събор
Света Зографска обител – Атон

Копие до Инициативен комитет
за защита на Зогр. книжовно дело


Писмо от Игумения Валентина
и сестринството на Девическия манастир
“Свето Въведение Богородично” гр. Калофер

„Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени” /Гал. 6:1/


Ваше Високопреподобие,
братя от манастирския събор,

Искаме да споделим болката си от предложението за низвергване на нашия духовен отец иеросхимонах Василий. То ни покруси. Виждаме го много жестоко и сме склонни да мислим, че липсва братската обич при вас. Вие му произнесохте смъртна присъда. Вие го убихте...
Вие му сочите покаянието, но не този е пътя към него, защото не го наказахте правомерно. Светският съд дори не би го направил така. Той ще се основе на „факти и документи”, а вие се основавате на „казано и речено” от озлобени, завистливи и недоброжелателни хора, като най-силният обвинител е една психически неуравновесена жена.
Не съдим, но като наши братя в Христа, ви молим да смекчите наказанието му. Сторете го с топла братска обич, защото с времето това ще затежава все повече на съвестта ви.
Молим ви от сърце и се надяваме да размислите, защото вие му налагате изведнъж три наказания, което не е канонично: снемане от манастирския събор, изгонване от манастира и лишаване от духовен сан.
Обнародването на вашето решение извика в просветените християни възмущение, а в другите – изгубване на слабата им вяра. Доверието към свещената обител намаля в голяма степен. Нека измием това петно!
Молитстваме Майката Божия и св. Георги Победоносец да помогнат за едно ново по-добро разрешение, за да не отговаряме пред Страшния съд, че сме осъдили неправомерно един брат, който петнадесет години работи усърдно за духовната просвета на нашия народ и спаси хиляди души. При това всеки месец пътуваше, за да изпълни манастирското си послушание да служи в храма.
Нека всеки от вас, боголюбиви зографски братя, се постави на мястото на осъдения отец Василий и да се опита да понесе тежкото бреме, което сложихте на раменете му.
Със сестринска обич ви молим за снисхождение. Не е късно да го сторите. Много християни ви осъждат за жестокостта. Прегърнете вашия брат, приберете го и тръгнете заедно по тесния път на монашеския подвиг. Имате право да го изгоните ако е еретик. Всички сме човеци и всеки човек е суета. Никой не е защитен от греха, защото носим немощите на повредената човешка природа.
Със сестринска обич коленопреклонно ви молим, Ваше Високопреподобие схиархимандрит Амвросий и скъпи братя в Христа, вслушайте се в нашия искрен зов. Това е зов на много хора. Ние сме сред българския народ и виждаме реакцията от вашето решение. Някои хора казват: „Ама и монасите ли са завистливи и злобни?” А други от простолюдието отсичат с една дума: „Утрепаха един човек, който ни отваряше очите за Бога”.
Хората не разбират сложната духовна бран на монасите със силите на злото. Вие я разбирате. Помогнете на отеца, помогнете и на слабите хора, които се съблазняват.
В навечерието на Великия пост просим прошка и вашите свети молитви.

02. 03. 2014
гр. Калофер

Игумения Валентина
и сестринството


Игумения Валентина
Мон. Теодосия
Мон. Анисия
Мон. Ксения
Мон. Серафима
Мон. Нектария
Мон. Макрина
Мон. Възкресия