В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело

Станимир

/ #267 Мария избра добрата част, която няма да й се отнеме (Лук.10:42)

2014-02-22 09:36

Искам да поздравя монахиня Възкресия и всички жени, които защитиха и достойно защитават отец Василий. За тях и за всички останали, които не слушат призива на Господ “Не съдете, за да не бъдете съдени” (Мат. 7:1), с любов, искам да оставя три прекрасни образа на жени за подражание, които са одобрени, приети и оставени за пример нам – православните християни през вековете от Господ в Неговото Евангелие.
Първият от тях е на Мария (Лук.10:39) – сестрата на Марта, която е стояла пред нозете на Иисус и е слушала речта Му. На въпрос на Марта защо Господ небрежи, че Мария я е оставила сама да шета и не я покани да й помага, е чула от Него отговора, носещ живот в себе си: “Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща, а пък едно е само потребно. И Мария избра добрата част, която няма да й се отнеме”.
Вторият образ за подражание е на мироносцата Мария Магдалина (Йоан. 20:1), която Иисус е излекувал от зли духове и болести. Тя е следвала вярно Господ през времето на Неговото странстване по земята и е била сред многото жени, които са Го последвали и са Му служили. Мария Магдалена е била сред първите удостоени от човешкия ни род да узнаят за възкресението на Христос от мъртвите.
И третият велик образ за подражание е този на Божията Майка Дева Мария - той е подходящ за онези жени, които се опитват да изобразят и носят в себе си образа на Божия син Иисус Христос, а също така и за майките, които отглеждат и възпитават деца, и които искат с Божията помощ да изграждат от тях благочестиви православни християни. Чудесен пример за нас е оставила Св. Императрица Александра Фьодоровна – съпругата на последния руски цар Николай, която е родила и възпитала пет деца. Тя е оставила за нас прекрасни послания, които могат да бъдат потърсени.
Горните образи са алтернатива за онези жени, които считат за недостоен за себе си и не желаят да носят образа, с който масово облича днес лукавия – този на неразкаяната блудница.
Простете и Бог да помага на всички православни християни.