Против външното оценяване по математика за 11 и 12 клас през 2014

Цв. Христов

/ #11 Re:

2013-12-12 15:18

#10: -

Аз завърших преди 3 години училище и имам много добра представа от това какво се учи. Матурите в момента изискват само да се научи основния материал и да се напише запомненото. Ако оценките,които се пишат в училище са реални, то на матурата се изкарват почти същите или може би малко по-ниски поради притеснение и стрес.

Аз изкарах моите с 5.01 по БЕЛ и 5,79 по География (оценки,които реално отговаряха на тези,които изкарвах в училище). В същото време се подготвях за изпити в УАСГ ,които изискват материал,който не се учи в училище и също така сам си водех кандидат-студентската кампания за обучение в чужбина. На допълнителни уроци съм ходил само по математика,защото не можех да си позволя да ходя на други поради финансови причини и защото материала не се преподаваше в училище.

Напълно съм съгласен обаче,че реформи не се правят по средата на годината. Ако трябва да се направи такова нещо то дори не може да се съобщи в началото на годината, а трябва да се въведе след 3-4 години,за да могат учениците,които сега тепърва започват гимназиалното си обученение, да се подготвят за такива изпити. Също така се съгласявам ,че "на един 12-класник му е само до още един тест" защото изпитите,които са за кандидатстване във ВУЗ са ненужно усложенени, не матурите или учебния материал. В момента един от проблемите е ,че учениците отделят 80% от времето си да се подготвят за кандидат-студентски изпити и от това идва лошата подготовка и ниските оценки на матурите. Като пример ще дам изпитите по математика и рисуване  УАСГ за специалност Архитектура (за които се готвех) и по история в Софийския Университет за  специалност Право.

Силно се надявам да въведат реформа в която да се усложнят матурите (задължителни по БЕЛ и математика и трета по желание),за да може да се отсяват по-добре кандидатстващите ,но да се кандидаства с тези матури във университетите. В същото време да отпаднат изпитите във ВУЗ-овете, които изискват да се ходи на уроци при предодаватели или да се купуват книжки с примерни въпроси и да се пълнят джобовете на преподавателите във университетите.

Надявам се ,че не ме разбирате погрешно,защото аз съм ЗА изпит по математика да се въведе,но ПРОТИВ да го въведат тази или следващата година.