Против външното оценяване по математика за 11 и 12 клас през 2014


Гост

#1

2013-12-10 12:24

Колкото и нови министри на образованието да се подреждат през година-две, важи поговорката за старите к-ви и новия бардак! В цял свят в последните класове децата избират профилирано изучаване на предмети, с които искат да продължат да кандидатстват за висше образование или които са им нужни за професионално образование, а не да си тъпчат главите с лошо поднесен материал по натрапени предмети. Оправете съдържанието на учебниците и въведете профилиране в последните години на обучението, а не правете експерименти уважаеми объркани "експерти" в МОН!
Гост123
Гост

#2

2013-12-10 20:40

Против външното оценяване! На когото му е изгодно и приложимо, сам решава дали да държи какъвто и да е било изпит по математика!


Гост

#3

2013-12-10 20:40

Нямате право да обявавяте такива неща в последния момент! Никой не се е подготвял по математика за матура!

Гост

#4

2013-12-10 20:52

Уважаеми господа, участващи във вземането на тези малоумни решения, ще се въздържа от цинични коментари и просто ще ви препратя към осмата дума от това изречение, защото по-добро определение за вашите особи няма.
Цв. Христов

#5

2013-12-10 21:49

Аз не разбирам какъв е проблема да се въведат изпити по математика като задължителни. Матурите така или иначе покриват само основния материал,който е сравнително лесен ако му се обърне нужното внимание.. Единственото което се изисква от учениците е да учат, а не да ходят по кафета само. Така или иначе след 5-10 години няма да си спомняте нищо от тази математика от която сега се оплаквате, затова е по-добре поне сега да си седнете на задниците и да учите. Които иска да кандидатства с нещо друго да се подготвя допълнително.. А относно първия коментар , в цял свят почти образованието е доста ниско (по специално средното), това го казвам от личен опит,понеже уча в Англия и контактувам с хора от цял свят и съм видял къде на какво ниво са.Трябва да се гордеем със средното си образование,защото е в пъти по-добро от много други ,особено от Англия където последните 2 години учат тясно специализирани предмети.


Гост

#6 ПРИЗИВ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАНТЕОН НА СВОБОДАТА

2013-12-10 22:16


ПРИЗИВ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАНТЕОН НА СВОБОДАТА
http://www.peticiq.com/priziv_batak

Гост

#7

2013-12-11 07:32

''Трябва да се гордеем със средното си образование,защото е в пъти по-добро от много други ,особено от Англия където последните 2 години учат тясно специализирани предмети.''

Така е... Българското средно образование, поне това, което учихме до 89г, е несравнимо по-добро от западните, сев. американски етс. Когато разказвам на небългарските си многобройини френдс какво сме учили те мислят, че това е частно и много скъпо образование:)))) Елит:))))

Гост

#8

2013-12-11 14:10

ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!ПРОТИВ!

Гост

#9

2013-12-11 21:17

Protiv !!!

Гост

#10

2013-12-12 08:00

Айде моля ви се! Било по-добро. Учебната програма, която се изучава от 12 клас, особено по математика, е ненужно усложнена. Хората сядат и се готвят по матурата, на която ще ходят. Аз съм против изведнъж няколко седмици преди това, да се казва, че ще има външно оценяване. Тези неща се съобщават още в началото на годината. Не се правят реформи по този начин. Учениците от 12 клас не могат да си позволят да се готвят и за още един изпит. Просто няма как да стане, след като отделят огромна част от времето си да учат за втората матура. И не ми ги обяснявайте тези, че само седят по кафенетата. Във всяко поколение си има утайки, но това не означава, че няма качествени деца, които наистина учат и се подготвят. Против съм да се набедяват последните поколения за малоумни, глупави и некачествени. Както винаги си е имало двойкаджии, така си е имало и отличници. Положението не се е променило от 20 години, така че да не ми обяснявате колко некачествени били децата днес. На един 12-класник му е само до още един тест, нали знаете? Той се готви за втора матура, отделно препрочита и нещо за тази по БЕЛ, а отделно има и хора, които вече ходят на уроци по избраната специалност, за която възнамеряват да кандидатстват. Не се правят така нещата, в последния момент.
Цв. Христов

#11 Re:

2013-12-12 15:18

#10: -

Аз завърших преди 3 години училище и имам много добра представа от това какво се учи. Матурите в момента изискват само да се научи основния материал и да се напише запомненото. Ако оценките,които се пишат в училище са реални, то на матурата се изкарват почти същите или може би малко по-ниски поради притеснение и стрес.

Аз изкарах моите с 5.01 по БЕЛ и 5,79 по География (оценки,които реално отговаряха на тези,които изкарвах в училище). В същото време се подготвях за изпити в УАСГ ,които изискват материал,който не се учи в училище и също така сам си водех кандидат-студентската кампания за обучение в чужбина. На допълнителни уроци съм ходил само по математика,защото не можех да си позволя да ходя на други поради финансови причини и защото материала не се преподаваше в училище.

Напълно съм съгласен обаче,че реформи не се правят по средата на годината. Ако трябва да се направи такова нещо то дори не може да се съобщи в началото на годината, а трябва да се въведе след 3-4 години,за да могат учениците,които сега тепърва започват гимназиалното си обученение, да се подготвят за такива изпити. Също така се съгласявам ,че "на един 12-класник му е само до още един тест" защото изпитите,които са за кандидатстване във ВУЗ са ненужно усложенени, не матурите или учебния материал. В момента един от проблемите е ,че учениците отделят 80% от времето си да се подготвят за кандидат-студентски изпити и от това идва лошата подготовка и ниските оценки на матурите. Като пример ще дам изпитите по математика и рисуване  УАСГ за специалност Архитектура (за които се готвех) и по история в Софийския Университет за  специалност Право.

Силно се надявам да въведат реформа в която да се усложнят матурите (задължителни по БЕЛ и математика и трета по желание),за да може да се отсяват по-добре кандидатстващите ,но да се кандидаства с тези матури във университетите. В същото време да отпаднат изпитите във ВУЗ-овете, които изискват да се ходи на уроци при предодаватели или да се купуват книжки с примерни въпроси и да се пълнят джобовете на преподавателите във университетите.

Надявам се ,че не ме разбирате погрешно,защото аз съм ЗА изпит по математика да се въведе,но ПРОТИВ да го въведат тази или следващата година.


Гост

#12

2013-12-12 19:03

Не е нужно това външно оценяване точно в 12-ти клас, когато всеки се готви за кандидатстване !

Гост

#13

2013-12-14 20:08

А вие изобщо обръщате ли внимание на факта, че ако на едно такова външно оценяване по математика ние , като завършващи, изкараме ниски оценки поради простата причина, че ни го сервират това по средата на годината и не сме имали достатъчно време да се подготвим така както се готвим за това по БЕЛ, това ще повлияе драстично на оформянето на бал за кандидатстване във ВУЗ, защото всички много добре знаем, че изчислението му навсякъде е различно и всяка стотна е от значение. Точно пък нашето поколение му се налагаше нон-стоп да се сблъсква със всякакви промени в образователната система през годините и това по никакъв начин не ни е пречело, но да се измисли такава изненада точно в последната ни година е просто ГЛУПАВО.

Гост

#14

2013-12-26 01:54

Wmesto ychenizite da se podgotwyat za kandidatstydentski izpiti, te shte tryabva da otdelyat zenni dni (dori 3-4 sa vajni), da ychat za nikomy nenyjen test po vanshna ozenka, zashtoto nyakoi taka reshil v posledniya moment... S takava ministerka i zamestnizi, samite te negramotnizi, ne moje drygo da se ochakva.. Silno se nadyawame, che zdrawiy razym shte naddelee i tozi 'test' shte se otloji za po-sledwashti godini i s predyprejdenie za ychastite se i tehnite roditeli...Da ne zabrawyame i dopalnitelniya stress...testa si te test..

Гост

#15

2014-01-04 18:55

Поредното безсмислено мероприятие...

Гост

#16

2014-01-19 10:32

tazi peticiq e nai hubava
деница

#17 Re:

2014-06-16 13:39

#10: -

напълно прав... за матури ли да мислим, за кандидатстване или за някакво си външно оценяване.... на колко процента от учениците математиката им се отдава? Това е безсмислено! Малко ще са хората които ще изкарат хубави оценки по математика.... ХАЙДЕ СТИГА С ТАЗИ БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ! КАЗВАТ ПРЕДИ НЯМА И МЕСЕЦ ЧЕ ЩЕ ИМА ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ... :X