ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВАЛУТНИЯТ БОРД И ПРЕМАХВАНЕ НА БАНКИРАНЕТО С ЧАСТИЧНИ РЕЗЕРВИ

Стефан

/ #60 Re: Съгласен съм с коментара, че искането не е ясно

2013-09-04 14:59

#57: - Съгласен съм принципно

Съгласен съм с коментара, че описанието не е ясно и не се разбира какво точно се иска. Дори и заглавията са две "За излизане от валутния борд" (явно старо заглавие) и "За въвеждане на нова валута" (явно ново заглавие).

Освен това има доста подхвърлени източници или авторитети, които не са посочени добре, така че би било трудно човек да стигне до източника.

Повечето от ползите за обществото не са аргументирани и за мен някои от тях са противоречиви. Не са дадени никакви негативи, което звучи съмнително. Най-вероятно авторът не се е замислил за тях? Например, въвеждането на втора валута, която се покрива от същия резерв, който покрива лева, дава директна възможност за огромни злоупотреби. Ако пък се има предвид, че ще има допълнителни емисии на същата валута ("лев"), но само в електронен вариант, то беглите ми познания по икономика ми казват, че това не може да е съвместимо с правилата, на които се подчиняват банките, а още по-малко с валутния борд, тъй като банките и в момента използват възможностите си за мултиплициране на пари (http://en.wikipedia.org/wiki/Money_multiplier) на позволения максимум.