За намаляване броя на депутатите


Гост

/ #235

2013-02-21 22:30

Броят на депутатите може да се прецизира в зависимост от броя на жителите в областта. В противен случай няма да има равнопоставено представителство и депутатите от най-малката област, съответно избирателите, които стоят зад тях ще имат пропорционално много по-малка тежест, отколкото останалите от големите области. Ако броят на депутатите е пропорционален на населението на дадена област ще се избегне и риска от манипулиране на вота от страна на мафията.
Избора на съдии, прокурори и т.н да бъде освен от гражданите и от парламента, за да има повече време за проверка на кандидатите.
Тва със забраната за депутати, които са участвали от 1990 г. до сега може да се промени на -
Всеки кандидат за народен представител декларира участието си в народно събрание, считано от 01.01.1990 г. Преди полагане на клетва всеки депутат се проверява в регистъра на парламента, и при установяване на неверни данни в декларацията, автоматично се отзовава.
Иначе текста в Изборния кодекс би бил противоконституционен. Така всеки, който декларира, че е бил депутат, няма да бъде избран.
Мисля и че конституцията се променя само от Велико Народно Събрание, от референдум не може. Но това трябва да се провери. Ако е така трябва да се задължат преди да се разпусне сегашния парламент да гласуват избори за ВНС. Това може и президента да го предложи.