За намаляване броя на депутатите

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За намаляване броя на депутатите

Гошо

#226 Re: Тема

2013-02-21 15:38

#224: Шаламанов - Тема

Бихте ли доразвил за 18-те ресора и обвързаността с броя.

Отделно от това, притесняват ме исканията за Велико народно събрание. По-скоро за състава на такова. Те ще са си същите, като и сега, какво ще решат. И какво точно трябва да свърши такова ВНС ?

Според мен, формата на Референдума е по-силна. Гарантира прякото участие на суверена (народа), има начин да се осигури неподмяна на въпросите и вота. И  има осигуреното пряко действие върху Конституцията и всички закони. Чрез обикновено народно събрание.

Може ли някой да каже?


Гост

#227 Re: Re: Тема

2013-02-21 16:15

#226: Гошо - Re: Тема

Много точно! И пак се връщаме на това, че трябва да се промени закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Хубавото е, че всичко за това което трябва да се случи лека полека става, трябва да се продължи с натиска от страна на народа до постигането на всички цели.

Админ

#228 Re: Тема

2013-02-21 16:17

#224: Шаламанов - Тема

Нищо не е трито в форума, освен първия коментар на Гошо !

К. Парушев

#229

2013-02-21 16:25

Ето, че политиците и медиите отново изместиха исканията на народа! Пак започнаха да си правят сметката за нови избори. Кое от това, че искаме по-нисък ток, по-високи заплати, не искаме пак старите муцуни БСП, ДПС, ГЕРБ, АТАКА, РЗС и всички останали, които ограбиха държавата не разбраха. Искаме свикване на ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ! ИСКАМЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА! Искаме народа да може да взима участие във важни решение, или когато не е съгласен с НС. Искаме да може да отлъчваме депутати, да не се крият зад партийни листи. ИСКАМЕ ДА ИМА ОТГОВОРНИ И НАКАЗАНИ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО ДО КОЕТО СМЕ СТИГНАЛИ! ИСКАМЕ ДА ИМА РАЗСЛЕДВАНЕ ПО-ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ КОИТО СА СИ ОТПРАВИЛИ ДО СЕГА ПОЛИТИЦИТЕ! ИСКАМЕ ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ СЕГА!!!

Сега е време да се сформира спешно инициативен комитет и да дадем гласност на исканията! Всеки който иска да участва може да се свърже, бих предоставил подписката с исканията! Също така трябва да се проведе и открит дебат по-отношения на исканията, виждам, че има различни мнения за броя на депутатите. Действително с намаляване на броя им се съсредоточава много власт в малко хора, но има и други способи да бъдат контролирани.

Гост

#230

2013-02-21 16:43

Успех на петицията и на всички добри промени което предстоят

Гост

#231

2013-02-21 19:27

Надявам се да се случи.Това е правилният път за България.

Гост

#232

2013-02-21 19:37

Време е да си вземем държавата в собствени ръце!

Гост

#233 Re: Принципно да

2013-02-21 19:57

#1: Александър Георгиев -  

 

Но аз бих променил правописа и ако е необходимо чрез референдум бих предложил да се пише дУПЕтат :D

Гост

#234

2013-02-21 22:29

Мдам, и тези постоянни комисии ... това не работи. Вижте какви закони правят и какво се случва в комисиите. Комисии - с външни експерти, по конкретен законопроект. Един народен представител в комисията, и законопроекта - в пленарна зала.
И да се излъчват всички заседания, интернет - колкото си щеш. Без пари.
Въобще, правилникът за дейността и вътрешния ред си се нуждае от сериозно преосмисляне. Не да го преписват, от 20 години насам. То се казва правилник, но всъщност е закон, много по-силен от всички останали. Задължително трябва да има контрол от суверена (народа) върху него. С отпадането на въпросните ограничения от чл.9  в Закона за референдумите, за което става дума в тази петиция.

Правилникът един свестен парламент би трябвало да си го оправи в ход. Не предмет на референдум. Но трябва да се говори, да им се напомня. И да се контролира.

Финансирането на партиите също. Редукция на разходите.

Ето и за ВЕИ-тата как е положението. Възстановяемите енергийни източници. Подпомага се не изкупната цена. А производството на такива съоръжения. Който иска (или едно село примерно) да си прави слънчев парк, отпускат му преференциален кредит за цех за модули. Прави модули, монтира ... Машините въобще не са скъпи. А изкупната цена не е необходимо да е висока, по-висока от продажната. И материалите не са скъпи. Така е в Китай. А каквото произведат в повече, го продават на баламурници. Като нас. Щото цената при нас не е от значение. Да вземеш договор е важното, и луд ще станеш. И не можеш се разплати.  Тоя отворил уста, и оня, и трети, и десети. Накрая направиш нещо, и ти го вземат мутрите от банката, щото големата мутра изменил условията.

Същото, кажи  речи, е и с централките на газифицирана биомаса. Технология от сто години. От два-три килограма дървесина излизат 1 kWh електроенергия плюс 1 kWh топлинна енергия. Това прави цена, далеч под 8 стотинки за 1 kWh. Има производство на български инсталации, ама са безумни пречките в производството им ... за да се внасят, и да е скъпо. Също не е необходима преференциална изкупна цена. Ако се подпомага, това е в производството на машините, или във преференциално кредитиране на монтажа на такива. Стимулирай производството на инсталации, че ще ни измрат професорите. От глад ще измрат. Ама , не. Трябва да е скъпо, щото комисиона е по-голям. По цялата верига. И каквото шавне - под ножа. Щото нали мутрите трябва да го направят бизнес, и да го хванат след това.

За тия десет милиарда за Белене въобще не ми се и мисли даже. Това са много пари, това не стурва толкова.

Ето това е положението в енергетиката. Мутри, мафия, както щете го наричайте.

Абе, държавата ако работи, има какво да се прави.


Гост

#235

2013-02-21 23:30

Броят на депутатите може да се прецизира в зависимост от броя на жителите в областта. В противен случай няма да има равнопоставено представителство и депутатите от най-малката област, съответно избирателите, които стоят зад тях ще имат пропорционално много по-малка тежест, отколкото останалите от големите области. Ако броят на депутатите е пропорционален на населението на дадена област ще се избегне и риска от манипулиране на вота от страна на мафията.
Избора на съдии, прокурори и т.н да бъде освен от гражданите и от парламента, за да има повече време за проверка на кандидатите.
Тва със забраната за депутати, които са участвали от 1990 г. до сега може да се промени на -
Всеки кандидат за народен представител декларира участието си в народно събрание, считано от 01.01.1990 г. Преди полагане на клетва всеки депутат се проверява в регистъра на парламента, и при установяване на неверни данни в декларацията, автоматично се отзовава.
Иначе текста в Изборния кодекс би бил противоконституционен. Така всеки, който декларира, че е бил депутат, няма да бъде избран.
Мисля и че конституцията се променя само от Велико Народно Събрание, от референдум не може. Но това трябва да се провери. Ако е така трябва да се задължат преди да се разпусне сегашния парламент да гласуват избори за ВНС. Това може и президента да го предложи.
Гошо

#236 Re:

2013-02-21 23:57

#235: -

В София и софийска област по този начин има 4. С най-голямо население, но компактно. Иначе, дали са 1,9 или 2,1 - все прави 2. Ако имате възможност, сметнете  го. Демографските данни ги има в интернет. Едва ли ще даде голямо отражение.

Преди години имаше избор на съдии и съдебни заседатели. Има практика, може да се потърси. Но това си е сериозна промяна, с референдум не става. На първо време с референдум може да се осъществява последващ контрол. И сега може.

Относно мандатността, не е необходимо кой знае какво. Самото решение на референдума има пряко действие. Дори закон или промяна на конституцията не са необходими. Освен ако виждате противорецие с Конституцията. Ако е така, кажете конкретно.

Конституцията се променя от ВНС, от обикновено народно събрание, или чрез референдум, решенията на който са задължителни за народното събрание. То приема акта за промяна на конституцията, без обсъждане на решението на реферемдума. Ако не приеме съответния акт в тримесечен срок, решението на Референдума се прилага пряко. На по-предни страници във форума са приложени текстовете.

Промените, за които говорим, са от компетентността на обикновено народно събрание и на референдум.

От друга страна, какво значение има дали са двама или трима. Сега, като са десет, да не би да сме им виждали очите. По-скоро смисълът на двама е, ако се разболее единия, да има друг.

Любопитно ми е, това с предтавителството на гражданите как ще стане. Като механизъм, какво ще правят, какъв е смисълът, кой ще плаща, колко струва. Щото са хора, ще си губят времето, и те семейства имат. Някаква идея някой има ли, или просто ей така?

 

Има и една друга форма на активно участие. Виждал съм резултатите, действа страхотно. С отправяне на молба от гражданите. Може да звучи смешно, но работи.

Като последен въпрос на референдума може да стане: Гражданите на Република България най учтиво умоляват досегашните народни представители, от 1989-та година насам, да не се кандидатират в парламентарните избори.


Гост

#237

2013-02-22 00:18

Deputatite triabva da polu4avat neto mese4na zaplata ravna na tri(3) minimalni rabotni zaplati-tova e 900 lv.Tova osna4ava,4e bruto,zaplatata ste e (4) minimalni zaplati.Neka se hraniat besplatno v restoranta na parlamenta.Neka polu4at vedomstveni apartamenti,koito ne sa ot Sofia.Neka polu4at besplatni karti sa patuvane s gradskia transport.Neka da im se plastat mejdugradskite patuvania sled dokasana neobhodimost.Togava tesi 900 lv ste im badat 4ist mese4en dohod,koito ne sa malko pari sa BG.Ako im se vijdat malko,da ne vlisat v parlamenta togava-pe4albari tam ne sa nujni.Tam sa nujni otgovorni hora,koito mislat sa badesteto na Balgaria!

Гост

#238 Няма безплатен обяд. А това, с апартаментите, са едни милиони.

2013-02-22 00:24

#237: -

Всичко, свързано с държавния и общински апарат, плащаме ние. И ти, и аз. Трябва да се знае ясно колко струва. Няма нищо безплатно. Ние плащаме.


Гост

#239

2013-02-22 00:32

Za da se podobri pravosadieto,triabva da se promeniat nakasaniata sa vsiako prestaplenie da imat to4no fiksirana dolna i gorna graniza,kato raslikata da ne e pove4e ot 2 godini.Naprimer:Pian shofior ubiva 4ovek.Nakasanieto da ne e primerno ,,Do 10 godini zatvor,,zastoto podkupnia sadia pri tasi formulirovka moje da mu dade nula(0) ili edna(1) godina-zakona go posvoliava.Ako formulirovkata e ,,Nakasanie ot osem(8) do deset(10) godini zatvor,togava sadiata ne moje da shikalkavi i da dava uslovni prisadi.Togava sadiata moje da otsadi nai-malkoto nakasanie ot osem(8)godini i prestapnika ne moje da se otarve.Naprimer sa vseki otkradnal edna kola-nakasanie minimum edna(1) godina strog zatvor,sa vsiaka sledvasta leka kola po edna godina efektivno.Za tejki prestaplenia-nakasanie ot 18 do 20 godini,taka minimuma e 18 godini i niama biagane ot zakona.Vsi4ko mnogo lesno moje da se reshi,stiga da ima volia sa tova !

Гост

#240

2013-02-22 01:16

Може и още неща да се допълнят към тях !

Гост

#241

2013-02-22 02:13

Абсолютно справедливи искания и много ...закъснели.
Valev

#242

2013-02-22 10:27

ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ИНДИВИДУАЛНО СВОБОДНАТА СИ ВОЛЯ В ОБЩЕСТВЕН,СОЦИАЛЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН ЩЕ НИ ДАДЕ ПРАВОТО НА ГЛАСНОСТ И ДЕЙСТВИЯ СПОСОБНИ ДА СЪТВОРЯТ И КОЛЕКТИВНА СВОБОДА!
Гост

#243

2013-02-22 23:22

Исканията са прекрасни и реалистични. Дерзайте! УСПЕХ!!!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2013-02-23 07:55Гост

#245

2013-02-23 11:57

Харесва ми - най важното, по-приемливи цени на хранителните продукти, поносими цени на тока и парното, задължителна пенсионна реформа, гарантираща екзистенц-минимума на българските пенсионери, намаляване на броя на държавните служители, които стоят и дремят на топло за наша сметка, пълна проверка на статута на държавните служители - водят се на две работни места, за да могат да получават по-големи пенсии - разбира се, тия, които имат възможност да манипулират с това. Аз познавам такива случаи.

Гост

#246

2013-02-23 14:09

240 крадливи псета са твърде много за бедна и ограбена държава като нашата БЪЛГАРИЯ. ВЪН, крадливи изчадия такива!!! Не ви искаме!!!

Гост

#247

2013-02-23 17:49

съгласна съм!

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-02-23 18:22Гост

#249

2013-02-23 21:47

Всичко е много добре систематизирано,само мога да кажа "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА"
Sveta i semeistvo

#250 Smeshno:(((((

2013-02-23 22:32

http://www.segabg.com/

Edna interesna karikaturka v Sega (dysnata chast na stranizata)...Shteshe da bade smeshno, ako ne beshe tolkova tajno:((((((

S yvajenie kam vsichki chestni Bulgari i Hora, Sveta i semeistvoПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...