За намаляване броя на депутатите


Гост

/ #234

2013-02-21 21:29

Мдам, и тези постоянни комисии ... това не работи. Вижте какви закони правят и какво се случва в комисиите. Комисии - с външни експерти, по конкретен законопроект. Един народен представител в комисията, и законопроекта - в пленарна зала.
И да се излъчват всички заседания, интернет - колкото си щеш. Без пари.
Въобще, правилникът за дейността и вътрешния ред си се нуждае от сериозно преосмисляне. Не да го преписват, от 20 години насам. То се казва правилник, но всъщност е закон, много по-силен от всички останали. Задължително трябва да има контрол от суверена (народа) върху него. С отпадането на въпросните ограничения от чл.9  в Закона за референдумите, за което става дума в тази петиция.

Правилникът един свестен парламент би трябвало да си го оправи в ход. Не предмет на референдум. Но трябва да се говори, да им се напомня. И да се контролира.

Финансирането на партиите също. Редукция на разходите.

Ето и за ВЕИ-тата как е положението. Възстановяемите енергийни източници. Подпомага се не изкупната цена. А производството на такива съоръжения. Който иска (или едно село примерно) да си прави слънчев парк, отпускат му преференциален кредит за цех за модули. Прави модули, монтира ... Машините въобще не са скъпи. А изкупната цена не е необходимо да е висока, по-висока от продажната. И материалите не са скъпи. Така е в Китай. А каквото произведат в повече, го продават на баламурници. Като нас. Щото цената при нас не е от значение. Да вземеш договор е важното, и луд ще станеш. И не можеш се разплати.  Тоя отворил уста, и оня, и трети, и десети. Накрая направиш нещо, и ти го вземат мутрите от банката, щото големата мутра изменил условията.

Същото, кажи  речи, е и с централките на газифицирана биомаса. Технология от сто години. От два-три килограма дървесина излизат 1 kWh електроенергия плюс 1 kWh топлинна енергия. Това прави цена, далеч под 8 стотинки за 1 kWh. Има производство на български инсталации, ама са безумни пречките в производството им ... за да се внасят, и да е скъпо. Също не е необходима преференциална изкупна цена. Ако се подпомага, това е в производството на машините, или във преференциално кредитиране на монтажа на такива. Стимулирай производството на инсталации, че ще ни измрат професорите. От глад ще измрат. Ама , не. Трябва да е скъпо, щото комисиона е по-голям. По цялата верига. И каквото шавне - под ножа. Щото нали мутрите трябва да го направят бизнес, и да го хванат след това.

За тия десет милиарда за Белене въобще не ми се и мисли даже. Това са много пари, това не стурва толкова.

Ето това е положението в енергетиката. Мутри, мафия, както щете го наричайте.

Абе, държавата ако работи, има какво да се прави.