За запазване самостоятелния статут на НАО "Ю.Гагарин"-Ст.Загора


Гост

#1

2012-05-17 19:37

Народните обсерватории и планетариуми в България са феномен, чиято самостоятелност трябва да бъде съхранена!!!

Гост

#2

2012-05-17 19:46

МОЛЯ ПРОЯВЕТЕ ОТГОВОРНОСТ В ИМЕТО НА ПОКОЛЕНИЯТА:
http://www.causes.com/causes/664730-

Гост

#3 Re: Spodeleno

2012-05-17 20:46

#1: -

Уважаеми Старозагорци! 50 години Народната обсерватория "Ю. Гагарин" е не само атракция на града ни.Тя е стожер в обучението на младите хора. Средище на мисъл, желание за работа и логика. Какво е обсерваторията?- място, в което се обучават учениците в часовете по астрономия, място, в което се провеждат кръжоци по астрономия, място, в което любопитните очи на малки и големи отправят взор, за да надникнат нагоре във Вселената.

Няма друга институция, която 50 години трупа и съхранява такава богата база от филми, разработки и фотоматериали.

Няма друг по-прецизен специалист-астроном като г-жа Надя Кискинова, която влага сърце в работата си. Професионалист, която винаги е готова да помогне.

В науката астрономия няма място за чиновничество. Няма място за случайно попаднали хора, които не са работили с ученици. Трудно е да привлечеш вниманието им. Трудно е да задържиш интереса им. А защо чиновниците от Община Стара Загора не си зададат въпроса колко награди са спечелени и предстоят да бъдат спечелени? Колко любители-астрономи са вече изтъкнати общественици и учени? Мога да Ви дам списък от такива учени.

Уважаеми ръководители, които искате да блокирате работата на Обсерваторията. Погледнете младите хора, които продължават да правят научните си изследвания. Как ще им обясните? И в астрономията ли има криза?

Иванова - учител по физика и астрономия

 

 

 


Гост

#4

2012-05-17 21:34

Трудно ми е да повярвам, че най-старата Народна астрономическа обсерватория в България, старозагорската, я грози закриване! Вкарването й под шапката на обединено звено ще е пагубно за дейността - сливенската обсерватория е пример за това. През 1996 г. я вкараха в ОДК, за да пести Общината пари! През 2008 г. базата  й беше закрита - за три дни! Искам да завърша с една красноречива фраза на директора на ОДК-Сливен: "Ти какво искаш, да оставя мажоретките голи, за да ти купя нов телескоп ли?!":)

Атанас Атанасов

#5

2012-05-17 23:04

Мълчете! Не казвайте нищо! Оставете ги да правят промени! Промени в образованието, културата, мисленето. Сега е правилно да се учи икономика, право, европеистика, публична администрация, манекенство, как се печелят пари, да не се мисли, да се оформя тяло, ... . Като чуят думата “обсерватория” много хора се сещат за “консерватория”, след още известно време сигурно ще си мислят за консерви. За астрономията често се мисли като за астрология.
За да изчезне българското нали едно по едно всичко свързано с образованието, мисленето, романтиката, мечтите трябва да бъде първо реформирано, преди да бъде закрито.
Не бойте се! Като дойдат китайските, катарските, турските и други капитали нацията отново ще се възроди. Дотогава е мъдро да се закрива!

Гост

#6

2012-05-18 00:59

МОМЧЕТА, ЗА КАКВО ВИ Е СПОРТА, АКО НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.

НАРОД КОЙТО НЕ ПАЗИ ИСТОРИЯТА СИ ИЗЧЕЗВА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!

ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР С ОБСТАНОВКАТА В ГЪРЦИЯ!

НАРОД БЕЗ ИСТОРИЯ Е КАТО ДЪРВО БЕЗ КОРЕН-БУРЯТА ГО ПОВАЛЯ ! ПОДКРЕПЕТЕ БАТАЧАНИ!

КЪРВАВО ПИСМО ДО ПРЕМИЕР, ПРЕЗИДЕНТ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПО КАЗУСА ЗА КОСТНИЦАТА В ГР.БАТАК
http://podtepeto.com/article.php?id=8777

НАРОД БЕЗ ИСТОРИЯ Е КАТО ДЪРВО БЕЗ КОРЕН-БУРЯТА ГО ПОВАЛЯ !

ПОДПИШИ СЕ НА ПЕТИЦИЯ ДО ЮНЕСКО ЗА ОПАЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СВЕТИНЯ, МУЗЕЯ-КОСТНИЦА ГР.БАТАК
http://www.peticiq.com/kostnica_batak


Гост

#7

2012-05-18 10:54

http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/bylgariq/grajdanski_sdrujenie_ot_batak_moshtite_na_mychenicite_sa_pokriti_s_muhyl/132044/
Граждански сдружение от Батак: Мощите на мъчениците са покрити с мухъл
18 май 2012 / 09:04

Митко В. Чуралски

#8 Успех за НАО!

2012-05-18 15:21

П.П. (OFF TOPIC)
Виждам, че има дискусия в сайта на петицията относно храма в Батак. Всеки, който мисли, че храмът трябва да бъде мъртъв паметник на културата или историята, изобщо не е наясно с православното християнство и го тресе примитивен национализъм. Духовното стои безкрайно по-горе от материалното. Действащ храм с погинали мъченици в него е безкрайно по-ценен от мъртъв паметник.

За щастие все още има български журналисти с духовна ерудираност. Ето един такъв пример: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1279865

Хората не са се крили в музея едно време, а в храма. Там е най-сигурно и са знели, че поне ще умрат на свято място. Освен това свещите сега ще се палят отвън, а вътре в храма няма да има сватби и кръщенки.

Да не коментираме, че в Батак българи са клали българи...

За какво ни е български народ, който е невеж или импотентен духовно, такъв не би оцелял дори в собствената си държава. Обратното, народ без държавност и паметници, но с духовна мъдрост и чиста вяра, и половин хилядолетие е оцелял...
Борислав Спасов
Гост

#9

2012-05-18 18:53

Пореден акт, показващ некадърността на управниците...

Нина Керанова - учител

#10 Обсерваторията на Стара Загора

2012-05-19 11:05

Eдно око ни остана - да го извадим! Неприлично е да гледаш, особено звездите! Който гледа, може да види, а тогава, о ужас, може и да се замисли! В едно консуматорско общество не трябват мислещи, не трябват знаещи - те пречат. Бедната социалистическа България успя да създаде обсерватория извън столицата, успя да обзаведе планетариум, да изпрати двама космонавти в орбита, както и да участва в разработката на космическа апаратура. България на милионерите обаче намира, че това е лукс - трябва да пестим, но не от молове, не от игрални зали за пране на пари! Ще пестим от наука и култура - имаме ги прекалено много. Обединяваме театри, за да станат по-малко, обединяваме по няколко културни института, по няколко научни звена - на малък народ му прилягат малко мислене, малка духовност - каква политическа мъдрост! Културата, науката, образованието са спасителните лодки, които ще ни изведат от кризата, те не са излишния товар, който да изхвърлим зад борда, за да не потънем.Кой мъдрец изхвърля лодките ни? Видял ли е той между какви стени се съхранява телескопът за слънчеви наблюдения? Видял ли е експозицията, с която в ЦЕРН разказват на посетителите за големия взрив и най-новите физически изследвания? Ама тука не е Швейцария! Да, тука е Долмаз дере! С половината пари, които даваме за фойерверки на 5 октомври можем да направим основен ремонт на обсерваторията, но когато тези пари се управляват от един "сит търбух, за наука глух" (цитат от Радой Ралин), парата ще стига само за свирката, не и за двигателя.


Не само не трябва да се обединява обсерваторията с никого, а трябва да се подобрят материалните условия в нея и да се финансират повече контактите между нея и сродните и институции по света - астромомията и космонавтиката се развиват благодарение на международно сътрудничество. Не само не трябва да се съкращава персонал в обсерваторията, а трябва да се привличат още способни хора, които да въвличат повече ученици и родители в научното познание. Сега способните се спасяват с бягство в чужбина, раждат децата си там и работят за просперитета на други държави. Тук остават идеалистите, които се опитват да дават на обществото знания, но явно те са излишни, защото най-много се печели от вярата на хората, не от знанието им.

Нека комиците и Слави Трифонов да възпитават децата ни, не учените! Децата не трябва да стават знаещи възрастни, а пазаруващи. Така ли е?


Гост

#11

2012-05-19 11:09

Трябва да се гордеем с факта, че имаме обсерватория в Стара Загора и да защитаваме нейната структура, или нейната възможност да ни обогатява с тази интересна и все по-популярна наука Астрономия.

Гост

#12

2012-05-19 21:26

Преди да сте създали нещо ново, не рушете създаденото от преди вас. Не забравяйте народната поговорка: "Не плюй в стария кладенец преди да си изкопал нов."

Гост

#13 Това ни чака....

2012-05-20 18:31

http://dnes.dir.bg/news/slanchevo-zatamnenie-luna-11187680?nt=4

Най-добрата точка за наблюдение на астрономическия феномен на територията на САЩ ще бъде град Сакраменто в Северна Калифорния, както и околностите на езерото Тахо. Точно от тези места ще бъде най-видим моментът на затъмнението, при който Луната напълно ще хвърли сянка върху Слънцето, като ще остави видим от него само един златен сияещ пръстен.

Цитатът е от днешна стаия в www.dir.bg.

Да унищожават обсерваториите, че да си пишат глупостите необезпокоявани!

Гост

#14

2012-05-20 18:56

Благодаря на хората, създали Петицията! Стойностните неща в човешката история винаги са били обект на грубо посегателство и заплаха за тяхното съществуване, но също така не е тайна, че в приказките на народите / а в тях знаем са корените на Вселенската мъдрост / Доброто накрая винаги побеждава! Нека с тази твърда вяра в Доброто мислим за крайния успех на Петицията и светлото бъдеще на НАО"Ю.Гагарин" - Стара Загора!

Гост

#15

2012-05-20 22:15

подписах

Гост

#16

2012-05-20 22:18

Ломать обсерватории это мракобесие!

Гост

#17

2012-05-21 05:17

Братья и сестры славяне, будем жить дружно )))

Гост

#18

2012-05-21 14:45

... няма ли пряк виновник в Стара Загора, за случващото се ...

Гост

#19

2012-05-21 15:27

Естествено, че има. Това са четири конкретни имена с ясно дефинирана вина.

Ще има подробности през следващите седмици.
Б.Ничева

#20 Петицията за НАОП -Ст.Загора

2012-05-22 00:03

Не може нещо създадено с интусиазъм и градено от поколения да бъде зачеркнато с лека ръка! При това трябва да се гордеем, че това е ПЪРВАТА НАО в страната ни ! Тя е част от общинската ни наука и култура.Тя е част от историята на града ни. Трябва да продължим да се гордеем с нея и да даваме възможност на младите хора да се обучават, обоготяват и развеват. Да не забравяме, че от нея за излезли настоящи учени, които работят в ЦЕРН и ученици, спечелили в международни олимпиади.Трябва да продължим да се гордеем с нея и тя да остане самостоятелна.Общинари не рушете и не съсипвайте създаденото преди Вас!Дори помислете да отделите пари и за възстановяването на планетариума.Това е инвестиция за бъдещето, а може и да носи приходи на общината.

Гост

#21 Re: Петицията за НАОП -Ст.Загора

2012-05-22 00:27


Гост

#22

2012-05-22 12:32

Да се запази самостоятелният статут на тази обсерватория
Чудомир

#23 относно петицията за нао ,,Юрий Гагарин,,

2012-05-22 15:51

Бурната и страстна партийна любов на Ангел Найденов и Мая Манолова се превърна в тема № 1 в избирателното бюро на БСП. И така, за любовници и за скъпи лимузини господата имат пари, а за издръжката на първата НАО в България, нямат пари.Господа, не затваряйте едното око на хората от народа, оставете ни тази народна, защото тя наистина е народна и е първата в нашата страна да бъде окото на народа за вселената.
Николай Николов

#24 Re: Обсерваторията на Стара Загора

2012-05-22 15:59

#10: Нина Керанова - учител - Обсерваторията на Стара Загора

Не искам Слави Трифонов да  учи децата на неговите цинизми, искам тази обсерватория да отваря очите на хората към звездите. Отговаря Николай Николов първият учил в тази обсерватория


Гост

#25

2012-05-23 21:51

НАО "Ю.Гагарин"-Ст.Загора е една от водещите народни обсерватории в страната с дълга история и превъзходни постижения. От десетки години тя привлича стотици деца към науката (астрономията и физиката). Нейни възпитаници работят в ЦЕРН и са доценти в Софийския Университет