Декларация към НС за обсъждане на проектозакона за образованието

Мери Попинз

#126 Re:

2012-02-24 02:51

#63: -

Младите хора не учат и не искат да учат, не защото образователната система е неадекватна, а защото не виждат смисъла от това, след като един барман си докарва по-вече от един инжинер, един готвач взема заплата по-вече от един учител и магазинерката в бакалията взема по-голяма заплата от икономиста с висше образование зад гишето в банката. Да не говорим, че в Бг няма действаща икономика и е много свит пазара на труда, а като учи и инвестира в образование, после какво...къде...на запад...ама да береш ягоди или да чистиш на някоя бабка там не ти трябва образование, достатъчно е език.


Гост

#127 Re: Re:

2012-02-24 07:58

#125: Мери Попинз - Re:

Не си чешете напразно езиците, закона е готов и се НАДЯВАМ да влезе в този си СТРАХОТЕН вид в сила от 2012/2013 учебна година.


Гост

#128

2012-02-24 09:03

Споделям написаното! Нека наистина да не се бърза чак толкова, защото един закон ще действа за немалко години напред!
Гост

#129 Re: Re:

2012-02-24 10:57

Госпожо Мери Попинз, човек трябва доста да е забравил какво е "себеуважение", че след като сте си избрали такъв псевдоним и "наредили" няколко публикации в една сама по себе си сериозна дискусия, но явно това не Ви стига и сте разкрили "технологията" на Вашето професионално извисяване. Щом сте приели, че V ПКС ще е предимство при прилагане на чл. 328 от КТ от Вашия работодател - явно сте педагог, но поне да бяхте отворили този КТ за да прочетете съдържанието на този текст. Но щом не виждате и смисъл в това, младите да учат, а им посочвате пътя на барман, и тук се изказвате неподготвена. Професията на барман също се изучава. А за да се справяш в чуждоезикова среда, дали при бране на ягоди или като социален асистент на възрастен човек, наистина се изисква изучаване на чужд език. Та в тази дискусия се обръща внимание на сериозни неща, да няма недоразуменията като това,  за преминаване със слаба оценка;  да се дава възможност за професионално обучение; да не се превръщат математическите гимназии в профилирани такива;  за децата и учениците нуждаещи се от подкрепа да се гарантира обучението им от специалисти, а не в общинските съвети, общинските съветници да вземат решение за съдбата им.


Гост

#130

2012-02-24 11:02

Този закон е написан за системата, пропуснали са децата и родителите:)

Гост

#131

2012-02-24 12:32

отново бягане от отговорност.или прехвърляне на топката.все е едно!!!вместо да се вземат мерки за стимулиране на ресурсните учители,да се повиши тяхната квалификация ама не .те общините едва намират пари за оборудването на ресурсните стаи в училищата и детските градини пък едва ли за друго ще намерят?????АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА В крайна сметка ще интегрираме ли децата със СОП и или пак ще ги затваряме във къщи?Питам защото живо ме интересува, имам дъщеря ня 5г с ДАУН синдром която в момента посещава обща ДГ и се надявам след това да ходи и на общо училище а не специално????????

Гост

#132

2012-02-24 14:23

Браво на тези, които са я изготвили!
Докога ще се разрешава всеки новоназначен министър на
образованието да се изживява в ролята на преобразовател на училищното обучение.България при социализма имаше възможно най-доброто средно образование в цяла Европа -т.е. в света. Аман от посредствени мозъци, които са влезли случайно във властта като днешния министър Сергей Игнатов

Гост

#133 Re:

2012-02-24 14:28

#132: -

Игнатов просто иска да реформира едно паразитно източване на пари. Защо не напишете какви пари вземат учителите като заплати и като диференцирано заплащане. Вие ревете за тези пари, а не за децата. Вие сте алчни даскали, които "произвеждат" неграмотни ученици


Гост

#134

2012-02-24 14:59

Съгласна съм с предложеното в петицията. Надявам се както тя, така и Предложенията за промяна на текстовете в Проектозакона да бъдат разгледани и обсъдени с необходимото внимание.

Гост

#135

2012-02-24 15:16

Считам, че Държавата трябва с особено внимание да се отнася към най-ценния си капитал, а именно децата на България!

Гост

#136

2012-02-24 16:21

Този закон го мътят поне 6 години и не се излюпва, само става по - мътен. При сегашния състав на МОМН най - много да излюпят камилче. Петицията трябва да иска въобще да не влиза в НС в този си вид.

Гост

#137

2012-02-24 16:32

НЕОПИСУЕМА ПОДИГРАВКА С ЖИВОТИТЕ НА ХОРАТА, КОИТО И БЕЗ ТОВА СТРАДАТ ПРЕДОСТАТЪЧНО!

Гост

#138 Re: Re:

2012-02-24 18:13

В България има само злоба и завист!На кое завидя,ти Злобно човече-на 500 лв. заплата или на 280 лв. диференцирано за цялата година?На това ли,а ще завидиш ли на учителя,който бърше лигите и сополите на увредените деца,води ги и ги обслужва по голяма и малка нужда...

 

учител

#139 Re: Re:

2012-02-24 19:41

#125: Мери Попинз - Re:  

 "От април 2010 г. с този проект обиколихме почти цялата страна, имаше кръгли маси, на които са идвали по 200-300 учители. Имаше толкова много предложения и никой не беше против. Вярно е, че имаше и големи дискусии по някои проблеми. Но гилдията чу всичките ни предложения и никъде не скочи срещу нас"

Г-н Игнатов, гилдията не са тези 200-300 човека. Страхува ли се българският учител да задава въпроси и да бъде против?! И ако ДА, защо е така? Ако Ви затруднява отговора, ще ви помогнем!


Гост

#140 Re: Re: Re:

2012-02-24 19:47

#138: - Re: Re:

Братовчед ми е директор на училище и раздаде по 1 500 лева като 13-та заплата на учителите.


Гост

#141

2012-02-24 21:04

Необходимостта от финансиране на частните училища министър Игнатов обосновава с данъците,които се плащат от всички родители.Защо тогава не се помисли за детските надбавки, които не всички родители получават,въпреки че са днъкоплатци на тази държава?

Гост

#142 Re: Re: Re: Re:

2012-02-25 01:02

#140: - Re: Re: Re:

Лелееее къде го това училище? Да не е написано погрешно с една нула по-вече?! Някое софийско ли, нашите коледни бяха с една нула по-малко.


Гост

#143

2012-02-25 01:27

Законът в частта финансиране на частните училища с държавни пари е на практика дискриминационен - с пари на мнозинството с ниски доходи да се финансира образованието на малцинството с високи доходи. И това се прикрива с кухи фрази за "равен достъп". Равен е достъпът в общинските и в държавните училища, а в частните е доброволен избор на родителите, решили да предпочетат по някакви причини различен модел - по същите държавни стандарти. Друг е въпросът как се контролира провеждането на държавните изпити там, как се осъществява вътрешното оценяване например по история на България, който предмет едва ли ще им трябва на бъдещите студенти в чужди колежи и университети, които са предпочитани от възпитаниците на частните училища, докато останалите ученици и в този етап нямат възможност да направят този избор.

Гост

#144

2012-02-25 05:36

Uchastvashtite obshtestveni organizacii ne sa dostatachni, lipsvat uchiteli, inteligenti, legitimirani roditeli, mladeji.
Uchilishte "Montesori" ne se polzva s neobhodimoto doverie vav Fancia, goliama chast ot chastnite uchilishta vav Francia se otkrivat ot sekti. Badete vnimatelni , roditelite v Balgaria. Osven tova edva li e predstavitelno mnenieto na edno chujdo i to chastno uchilishte v zakon za balgarskoto obrazovanie sas svoia istoria i specifichnost, dalech po-dobri ot frenskata obrazovatelna sistema. Osven tova vav frenskite chastni uchilishta se zapisvat deca, koito imat trudnosti v integriraneto si s uchilishtanata obstanovka, t.e. ne e pokazatelno za edno obshtoobrazovatelno sredno statistichesko uchilishte. Otkloneniata ot normalnoto prepodavane sa ogromni i s dosta samnitelni celi...I Izobshto kakvo shte mi pravi mnenieto na chujdenci vav balgarskoto obrazovanie, kogato zapadnoto obrazovanie, i oshte poveche amerikanskoto uchilishte e vav falit: niska uspevaemost, blizka do negramotnostta, socialni problemi, losha atmosfera, ubiistva i nasilie, nedostatachi subsidii.
Proektozakonat za Balgaria e absoliutna gavra s balgarskite obrazovatelni tradicii, balgarskite uchiteli, nashite deca i totalno prenebrevane na semejstvoto i roditelite. Zadaljitelnata vazrast za zapisvane v detsko uchilishte ot 4 godini e palno bezumie i nepoznavane motivite na rannoto uchilishte, koeto e ustanoveno na Zapad. Pri bezraboticata v Balgaria i semejnite tradicii, s vse oshte zapazeni semejni vrazki, zadaljenieto za uchilishte ot 4 godini e prosto SKANDAL; Ne biva da se smesvat problemite na edno malcinstvo s nujdite ot dobra obrazovatelna sistema v darjavata. No kogato mafiata upravliava i zakonodatelstvat primati v Narodnoto ni Sabranie, se stiga do takiva ABSURDNI ABSURDI...sasipvane na dobroto i konkurentnoto s mafiotskite naglasi PAK DA KRADAT OT DARJAVATA; NO KOI RAZCHITA DA PRAVI CHASTEN BUZINESS NA GARBA NA DARAJAVA, samo tia, koito sa impotentni maloumnici, neobrazovani prostovati dushi, sluguvashti na merkantilni otrepki, I PROSTO NEKADARNICI da SAZDADAT CHASTEN BUZINESS SAMI...A na chestnite Balgari, dano Gospod da vi pazi i PAZI DECATA NI, shtoto pomosht ot mafioti moje da ochakva samo smartnik...
izvan balgaria

#145 Re: Re:

2012-02-25 06:14

#133: - Re:  

 Absoliutno glupashka replika. Kato govorite za negramotni uchenici, znaete li kolko sa balgarskite uspeli deca na Zapad i kakva e negramotnostta v zapadnite uchilishta, za Amerika prosto niama i da spomenavam, zashtoto tam polojenieto osven , che plachevno e i strashno za sashtestvuvaneto na samite deca. Tolkova li mechtaete za sistemi, koito ochevadno e , che ne poznavate ot blizo. Podkrepiam mnenieto na po-gore izkazal se BALGARSKOTO SREDNO OBRAZOVANIE BE EDNO OT NAJ-DOBRITE PO SVETA. GLUPOSTTA ZA ZADALJITELNO uchilishte ot 4 godini e parvoto ot , za jalost sas sigurnost , ne i posledno prostashko zakonovo reshenie. Na Zapad pochnaha da se okopitvat, che sistemata im ne e saobrazena s fiziologichanta zrelost na decata i sa se iurnali da tarsiat reshenia, A BALGARIA OT EDNA URAVNOVESENA UCHILISHTNA SISTEMA, koiato estetveno ima kakvo da podobri, no ne i da ia razrushat, SA TRAGNALI GLUPACITE, kopirashti umirashtiat Zapad i zadlajniala Amerika, DA RUSHAT MALKOTO OT KONKURENTNO SPOSOBNITE NI SFERI I DA UBIVAT BADESHTETO NA DECATA NA BALGARIA; KADE STE RODITELI DA OPAZITE DECATA SI, zashtoto uchilishta kato chastnoto MOntesori si e sektantsko sformirovanie, niamashto nishto obshto s balgarskite obrazovatelni tradicii. Da ne govorim, che chastnite uchilishta na Zapad se otkrivat ot hora sas edva izkarano sredno obrazovanie, a prepodavatelite sa bezrabotni bez vishte obrazovanie i prepodavatelska kvalifikacia. Doobrazova gi sektantskia guru na chastnoto uchilishte po svoi si osmotrenia i metodi; PAZETE DECATA SI OT SEKTI......chastni uchilishta...............

Othvarlete zakona dnes , za da ne e kasno za jivota na decata vi utre....

Uchiteli borete se za dostoinstvoto si, a ne utre da robuvate na chujdi chastni uchilishta s shefove edva dokarali go do profesionalna kvalifikacia kolbasar do 17tata si godishna vazrast pod srednoto zapadno obrazovanie

Prestanete da kopirate faliralia Zapad; Znam, zashtoto jiveia ot vekove izvan Balgaria

Bog da pazi Decata na Balgaria , zashtoto DARJAVATA, chiato GLAVNA ZADACHA E , ne sashtestvuva veche. Ima edna samoozakonila se mafia i tapoumni dvojkadjii deputati. Ako izvadite istinskite diplomi na niakoi ot tiah ima kak da se zverite hora s troiki, PRAVIAT ZAKONITE NA EDNA VEKOVNA DARJAVA;;;

SPOLAJ VI SANARODNICI MISLETE S GLAVITE SI, a ne s tapo kopirane na greshkite na drugi...

 

izvan balgaria

#146 Re:

2012-02-25 06:38

#143: -  

 

Napalno spodeliam mnenieto vi. Kato iskat da praviat chastno uchilishte da nameriat nachin da si go finansirat, zashto darjavata, v koiato parite za obshtestvenoto uchilishte niama pari, shte tribva da plashta na chastni merkantilni interesi. Oshte poveche tvarde zapoznata s problematikata na obrazovanieto i chastnite uchilishta vav Francia, Anglia, Luksembourg, Skandinavskite darjavi, moga da vi dam primeri ne na edno chastno uchilishte s nekvalificirani prepodavateli, samnitelni obrazovatelni programi, granicheshti sas sektantski strukturi, postepenno otkasvane ot semejnata i priatelska sreda i izoliraneto na deteto do stigane do krajnosti, koito e strashno da se razkazvat. Pokraj tazi peticia nauchavam, che v Balgaria ima uchilishte "Montesori". Boje, pomogni na slepcite da proglednat. Tova che idva ot chijbina neshto si ne znachi , che e dobro i kachestveno. Oshte poveche koi mi ti zapadniak shte poznava balgarskata programa, ta da ia prepodava. V tia uchilishta prepodavatelite sa bez neobhodimoto obrazovanie, chesto s edva sredno, i metodiki pod vapros. Skandalite vav Francia za sektantski uchilishta ne sa malko. A tia, kito tarsiat chastnite uchilishta sa deca s trudnosti v obshtuvaneto i socializaciata, stavashti v posledstvie jertvi na tamni tipove i sektantski strukturi. Pazete decata i uchilishteto na Balgaria. Ot moia vipusk predi 22 godini, 99% sme realizirani visokokvalificirani strudenti v Zapadni Universiteti, zashtoto idvame s visoka podgotovka ot obrazovanieto , koeto ni dade Balgarskoto publichno uchilishte. Aman ot tapoumno kopirane na sistemi, za koito nikoi ne si zadava vaprosa imat li uspeh ili sa vav falit i zashto dadena sistema e razvita na dadeno miasto...Roditeli Pazete decata si; Uchiteli borete se za dostoinstvoto si...

  

balgarka

#147 Re:

2012-02-25 06:59

#135: -  

 Kakvi sa regaliantskite zadaljenia na edna darjava - da pazi grajdanite si, te sa bogatstvoto i i kato rabotna raka, i kato intelektualen potencial, i kato danakoplatci i kato konsumatori ,i kato imidj, i kato badeshte. Edno elementarno pravilo, preminalo prez vekovete, s koeto dori i monarsite sa se saobraziavali, E NEPOZNATO ZA PRIMATITE SAMOPOKANILI SE V NARODNOTO SABRANIE I PRAVITELSTVOTO. OSOBENO VNIMANIE "Zapadnite Demokracii" /dokolko sa demokracii, samo tia, koito jiveiat tam si znaiat/ obrashtat na decata i majkata, te sa pod osobena zakrila, ta chak zabremeniavaneto, bremennostta, rajdaneto i post rodilnia period, sa izcialo za smetka na darjavata, ta daje i na nashte nezakonnoprebivavashi ciganki im se osiguriava bezplaten dostap do zdravnata sistema, bez da sa platili i cent zdravna osigurovka.

Kakvo se pravi v Balgaria ot primatite na vlast , ubivat badeshteto ne samo na narod i darjava, no sekat klona i pod sobstvenite si kraka?! Za jalti stotinki, spriamo zaloga, za koito im se plashta za otvadokeansko sluginstvane, sa gotovi da vkarat sektite v obrazovatelnata ni sistema. i da lishat taia zemia ot sashtestvuvane, dori i za samite tiah.

Napalno spodeliam mnenieto vi 135;


Гост

#148 Re:

2012-02-25 09:49

#67: учителка -  

 Хей,ненормалнице! Не смей да обиждаш РЦ ,защото ако ни няма и нас хептен ще загазите.


Гост

#149

2012-02-25 11:05

Обръщам внимание особено на глава VI, раздел VIII Завършване на клас, етап и степен на образование,
моля вижте тук: http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/documentsproject/2012/proekt_zakon_obrazovanie_14-02-2012.pdf
Това е недопустимо!
resursna

#150 Re: Re:

2012-02-25 13:18

#104: - Re:  

 в рц няма лапачи на пари а Вие насаждате у хората злоба и лъжа!