ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“

ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“ / Съобщения / Осем месеца след подаването на петицията / Коментари


Гост

#1

2016-06-15 16:51

Трябва да се направи някаква среща с кметицата, примерно, или с друг, и то този месец, защото юли и август са отпускарски месеци и нищо чудно тогава да я гътнат къщата. Или някакво събитие пред нея.

Гост

#2

2016-06-15 17:01

Здравейте Сюзан,
Не разбирам защо дълбаете по посока обратна реакция на собственика - той никога няма да предприеме нещо в ущърб на плановете му. Вероятно законите, на които се позовавате ви насочват натам.
Според мен по-добре преразгледайте посоката, в която да се действа. Като обект с национално културно значение, би трябвало да има институция, която да се грижи за запазването му. Императивно!
Ако законите сега не го позволяват - работете в посока промяна на законите или по-скоро прочистване на "дефектните" текстове, коти позволяват параграф 22 да работи за неслучването на нищо.

Поздрави, и успех!
Стефан Василев

Гост

#3

2016-06-15 17:56

Няма ли начин Столична община да бъде по-настоятелна?

Гост

#4

2016-06-15 18:21

Изпратете директно на Г-н Бойко Борисов цялата петиция и го поканете на разговор по нея. Ясно е,че другите отговорни институции пазят мълчание, поне докато не влезе в сила новият Закон за културното наследство.


Гост

#5 Къщата с ягодите

2016-06-15 18:38

Привет, Сюзан!

Мисля, че трябва да се иска среща с кметицата (от каквато нямам много надежди и очаквания, ако изобщо Фандъкова се съгласи), среща с общински съветници - съмишленици, ако има такива; общината не да МОЛИ г-н Златев, а да изисква от него. Убедена съм, че ако имат желание, ще намерят и буквата, и запетайката в закона. Необходимо е обаче да се работи и за промяна в законите - за културно-историческото наследство, за собствеността и който друг се свързва по някакъв начин с този и подобни казуси - ако собствениците на такива паметници не се грижат за тях, умишлено или не, имотите да бъдат отнемани в полза на държавата. Държавата в лицето на общините да се грижи за тези имоти или да им намери добросъвестни собственици, които да го правят вместо нея. Така, както постъпи с бившето китайско посолство, което доказва, че ако има воля, има и начин! 

Поздрави,

 

Миглена Стайкова


Гост

#6

2016-06-15 19:56

И в ЗУТ, и в ЗКН съвсем ясно е разпоредено как да действат институциите, отговорни за опазване, поддържане и експониране на НКЦ!
АПК, пък, ще Ви подскаже какво да правите с неприключена в законоустановения срок административна преписка - най-малкото, което бихте могли да направите е да внесете едно напомнително заявление - за раздвижване и появяване на преписката на първа страница на деловодната система... Ако пак нямате отговор, объренте се към по-висшестоящ контролен орган. Обикновено така действат дейните граждани... :)

Гост

#7 Re: Къщата с ягодите

2016-06-15 19:59

#5: - Къщата с ягодите 

 Законите ни са добри - само ТРЯБВА да се спазват!!!

даница

#8

2016-06-15 20:07

Инициативата Ви за петицията е за уважение - затова я подписах. Но не успяхте ли досега след толкова време да се свържете с адвокати, които да пожелаят да Ви "преведат" през подводните камъни на бг-законодателството за запазването й?

Среща с кмет/кметица е безсмилена, ако не е в тон с действащото законодателство в България - всичко останало ще отиде в графа "добри пожелания".

Нели

#9 Къщата с ягодите

2016-06-15 22:25

Здравейте Сюзан,

По принцип институциите в България са много тромави а когато става въпрос за инвеститорски интереси те просто зациклят.

Нямам познания в тази област,но мисля, че е добре да се подадат сигнали на различни места, като към тях приложите и  подписката.По стечение на обстоятелствата се опитвам да се справя с подобен казус- инвеститорски интереси.Това което реших да предприема, бе да вдигна шум в самите институции.След като внесох жалба до кмета на столична община Йорданка Фандъкова си запазих час за среща с нея.Срещата все още не се е състояла, но там получих ценна информация от г-жа Ковачева, къде и какво да внеса за да се придвижат нещата напред. По мое осмотрение, за ситуацията около Къщата с ягодите, трябва да се запознае и министерство на културата,не защото не знаят за случая а защото всичко трябва да е входирано писмено, официално и  съответно по подобен начин да ви отговорят.Не зная каква да бъде формата на вашата преписка, дали да е жалба или заявление...Мисля че г-жа Ковачева ще ви даде насока.Добре би било, да се свържите и с новия главен архитект на София .На публичните дебати за нов гл.архитект, бе поставен и въпроса  за мерките които ще вземат за запазване и съхранние на паметниците на културата, от което е видно, че той също има ангажимент към подобни случаи.Нещо много важно, всичко навсякъде трябва да е писмено, устните разговори не водят до нищо,само те пързалят по повърхността.

Желая Ви много късмет и успех!

С огромно уважение към Вас:

Нели Христова

Пинин

#10 Къщата

2016-06-16 05:41

 Ново напомняне чрез внасяне на жалба през call.sofia.bg или на място...Омбудсманът нз дали може да помогне. Определено е добра идея за започване на дело и ангажиране на адвокат (може би някой от подписалите петицията биха се ангажирали на добра воля?). Пак пишете до всичките медии, а и защо да не пробвате да организирате през лицекнигата протест пред столична община...


Гост

#11

2016-06-16 07:08

Може да е много отчаяно, но Crowd funding кампания за откупуване на къщата?

Гост

#12

2016-06-16 08:31

Каузата ни е пердута, драга госпожо Таки! Има един единствен начин - да се преговаря лично с Валентин Златев. Но... Ако искате да обмислим и този вариант?! Знае ли човек?! За Вас, сърдечни поздрави!

Гост

#13

2016-06-16 12:52

Има ли възможност да бъде сезиран друг орган, освен Столична община?
Напр. - съд, прокуратура, Министерство на културата, някаква комисия или орган за опазване на културно-историческото наследство (може и на ниво ЕС, не само България) ?
Също, не е лоша идея да се търси съдействие от медиите, за възобновяване на интереса към случая - Господари на ефира, популярните телевизии, както и популярни предавания (сутрешни, Още от деня, Лице в лице, предаването на Милен Цветков и тн).

Гост

#14

2016-06-17 06:45

Здравейте, моето предложение е може би налудничаво, но за съжаление в РБ, контролните органи не си вършат работата. Можем да ги "подканим" с помощта на "Господари на ефира"

Гост

#15

2016-06-17 06:59

    Ако няма пари на първо време може само да се консервира (каквото там означава това) за да бъде запазена.

с поздрави


Гост

#16

2016-06-17 14:16

Столична община да изиска да бъде реставрирана къщата от собственика или да изкупи къщата на цената, на която той я е придобил и да я реставрира.

Гост

#17

2016-06-17 15:51

Организирайте една прес конференция и ще запознаем още повече хора с проблема. Трябва да се поканят архитекти, реставратори, озеленители,историци, културолози, общественици и още много други, за да има гласност. Трябва да има обществено обсъждане за знаковите сгради в София и да не могат олигарси да си правят каквото поискат.
тони

#18

2016-06-17 22:30

Можете да се свържите с юрист, коѝто да „намери“ текст в съответните закони, които не позволяват разрушаването на къщата. Да се напише аргументирано писмо до лицето Валентин Златев и до Столична община. Сещам се за бившия правосъден министър Христо Иванов, коѝто бихте могли да помолите за съдеѝствие. Кураж! Антоанета

Сюзан Таки
Авторът на тази петиция

#19

2016-06-18 05:08

Здравейте и благодаря за всички мнения и предложения! Всички те, а и следващи ще бъдат внесени в Столична община, Министерство на културата и Омбудсманът следващата седмица. В случай на други събития ще бъдете известени навременно.

Поздрав!




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...