ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“

Ние, долуподписаните, в качеството си на граждани на Република България настояваме:

Къщата с Ягодите да се съхрани и реставрира на всяка цена в напълно автентичен вид до края на 2016г.

1.       Всички процедури по промяна състоянието и статута на „Къщата с ягодите“, находяща се в София, ул. „Сан Стефано“ 6 - в това число събаряне, преизграждане, реставрация да бъдат спрени незабавно.

2.       Да бъде направена нова експертна оценка относно състоянието и възможностите за реставрация и възстановяване на сградата, както и да бъде извършена независима такава от преподаватели и студенти в НХА и УАСГ.

3.       Да бъде издадена оценка относно стойността на реставрацията и консервацията на къщата в автентичен вид, както и стойността на изграждането на обекта в случай, че бъде съборен и преизграден.

4.       Всички документи, оценки и архитектурни проекти свързани с “Къщата на ягодите”, находяща се на ул. „Сан Стефано“ 6 да бъдат публикувани на сайта на НИНКН и Министерство на Културата.

5.       На сайта на НИНКН и Министерство на културата да бъде проведена анкета която да се допита до мнението на гражданите относно всяко решение свързано с бъдещето на тази къща. Същото да бъде приложено с визуализация на проект по реставрация и краен вид на "Къщата с ягодите". Мнението на гласувалите граждани да бъде зачетено от съответните институции и при необходимост горните процедури да бъдат повторени.

"Къщата с ягодите" да се опази от "случайни" инциденти с носещата конструкция на сградата, които да доведат до неизбежното събаряне и преизграждане на тази красива сграда.

В качеството си на граждани на Република България настоваме тези пет точки да се прилагат в бъдеще за всеки паметник на културата на България.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. Моля, вижте входящата кутия (и спам папката).