ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“

ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА „КЪЩАТА С ЯГОДИТЕ“ / Съобщения / Следваща стъпка / Коментари


Гост

#26

2016-02-17 08:12

Валентин Златев, бъди разумен и действай така, че да прославиш родът си! Съхрани граденото от тях с Любов и Признателност!
Душата ми е поляна с диви ягоди - Силвия
Гост

#27

2016-02-17 08:44

Г-н Златев, парите не са всичко! Те няма да Ви осигурят място в Рая, нито ще Ви гарантират, че няма да си отидете от нелечима болест или (както често става с такива като Вас) от куршум в тила. Парите, както и всичките Ви безмерни богатства, също ще останат на земята и дори да Ви успокоява фактът, че Вие един ден ще си отидете, но ще подсигурите благоденствието на фамилията си до десето коляно, то пак е спорен този въпрос. Защо ли? Ами защото парите, многото пари наготово повече разграждат, отколкото изграждат - характер, качества, човека. Минавам десет години по "Сан Стефано" и всеки път гледам любимата си къща да грохва все повече и Ви мразя от все сърце - ако я оставите и този път на произвола, за да построите поредния МОЛ в сърцето на стара София или дявол знае каква друга прогнила гад, която да Ви носи още повече милиони, клетвите ми ще Ви застигнат, защото са от все сърце. Това, разбира се, е просто образен език, аз далеч не смятам, че една клетва ще Ви застигне, но съм убедена, че действията ми спрямо Вас ще се видят на площада. 

Ако е останала поне някаква, макар и бегла човещина, проявете я! Докато тази къща не рухне, все още имате шанса да направите и Вие нещо от сърце, а не от алчност - да подарите на българите или по-точно да върнете заграбеното културно наследство, в лицето на Къщата с ягодите. Не чакайте, докато поредната тухла се разпукне по стената й, спасете я, за да кажем, ние, "обикновените" хора от все сърце, че Ви прощаваме! И не, не си мислете, че Ви мразим, защото сте богат (подобен цинизъм често се употребява от хора като Вас), мразим Ви, защото сте поредният турчин, "който вилней над бащино огнище". Благодаря Ви за вниманието! Ще се моля да осъзнаете Истината!


Гост

#28

2016-02-17 10:13

Къщата да бъде реставрирана и обявена като туристически обект,както правят в съседните ни страни.


Гост

#29

2016-02-17 14:14

Г-н Златев, защо не преотстъпите къщата на Столична Община и да бъде превърната в музей за живота в София през миналия век?... ДА се съхрани историята на столицата ни, да се възстанови всяка част от къщата - от портала за карети ..а и защо не да има каляска отпред, до камината с котето, до уникалните извити арки, градината, въобще цялата забележителна фасада... За човек с Вашите възможности може би няма да е реално затруднение да допринесе за обществото и културата ни. Може да бъде място за събирания на млади и възрастни, за обучение по занаяти или хобита. Първа бих се ангажирала да съм човека, който да отговаря за всякакви мероприятия в къщата, за поддръжката й, за администраторската дейност. Ще правя всичко при това с гордост и усилия, които този Паметник заслужават! Всеки би трябвало да подходи с уважение към старостта и историята на която е свидетел тази къща. Дали наистина трябва тук да се гради домът Ви? Като можете да направите огромна къща, басейн, градина, гора ако щете... Ако все пак къщата остане във Ваше владение, поне не съсипвайте фасадата и прекрасната орнаментика на интериора. Аз съм млад човек, дори не съм била свидетел на по-голямата част от разните исторически събития, но истински ми е мъчно, когато сгради, които са с феноменална архитектура са оставени да се разрушат, а се влагат хиляди и милиони в грозни метало-бетонени кубчета и кутийки.

Гост

#30 Re:

2016-02-17 14:17

#27: Душата ми е поляна с диви ягоди - Силвия -  

 Адмирации за текста! Истински! Само един истински човек може да чувства и да говори така. Аз също АПЕЛИРАМ - има архитекти, които казват, че къщата може да се спаси.. има и доста по-стари от нея, които издържахаи дочакаха спасението си с правилни укрепителни и подобрителни действия. Значи можело... Ам има 'не искам' май... НЕКА ДЪРЖАВАТА СЕ НАМЕСИ... ЗАЩО НЯКАКВИ ОБИКНОВЕНИ ХОРА СЕ ЗАНИМАВАТ С ТОВА? ЗАЩО НИЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА СПРЕМ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!? ЗАЩО????? НАЛИ Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА, ОБЩИНАТА ТОГАВА ЗАЩО СПИ!


Гост

#31

2016-02-17 15:50

Нека запазим духа на София и да съхраним красотата на тази къща!

Гост

#32

2016-02-17 20:56

Г-н Златев,
искам да Ви попитам, Вие българин ли сте? Явно не сте, щом с толкова лека ръка, оставяте да се разрушава една толкова красива и ценна за нашето българско общество, скъпоценност. В другите страни, милеят за старинните си къщи и се чудят как да ги съхранят. А Вие вместо да вложите пари за да я запазите, за идните поколения, бихте дали пари за да се разруши и да построите някоя съвременна и смешна сграда но да Ви носи приходи от офиси. Жалко, но то всичко се връща. Надявам се, да не изчакате да дойде след някоя и друга година ново управление и да си платите и да я разрушите.

Успех на Вас г-жо Таки, хубава работа свършихте. Пожелавам Ви, да не спирате да се борите, не само за тази къща а за всички невероятни сгради, скъпоценни за нашата история и общество.

Гост

#33

2016-02-17 20:59

Г-н Златев,

не я рушете а я възстановете!!! Старите българи, които пазеха българските традиции сега ги помним и възхваляваме. Дайте и Вас след години да Ви помним с хубаво и да Ви възхваляваме. Бъдете БЪЛГАРИН!
Ани Коцева

#34 Гласът на поколенията

2016-02-17 22:53

Къщите и те като хората- имат душа. Носят атмосфера и излъчване, пазят спомени за съдби. Човек, отговорен за бъдещето е отговорен за съхранението и поддържането на минслото и развитието на бъдещето. Знаете, че имате шанс, господин Златев, да проявите вкус и стил и да бъдете запомнем в поколенията, защото вещата реставрация и стопанисване на това архитектурно бижу ще запише трайно името Ви в бъдното. А варианти да се печели после - много. Само разум и мъдрост да се покаже сега! Чуйте гласа на поколенията, а не само на момента. Тази къща е емблема и заслужава почитта ни. Както и да е изпълнена с изкуство и духовност! И, господин Златев,  не казвайте, че предпочитате изкуственото и бутафорното пред оригиналното и съдържателното! Бъдете благодетел и благородник, моля! Знаете, че има начин.


Гост

#35

2016-02-21 17:45

Често съм си фантазирала какво бих направила ако имам много пари. Към момента не мога да се похваля с доходоносен бизнес, нито съм наследила имане, да не говорим, че и от тотото не съм спечелила. И все пак....ако имах парите, които някои хора имат и с които събарят една сграда, плащат на архитекти за проект за нова и след това финансират строеж, то бих насочила тези средства в запазването на старата къща. В София има прекрасни постройки които радват минувачите с великолепна архитектура, и които носят история в себе си.
Радвайте се, че имате такъв имот и направете всичко възможно да го запазите възможно в най-автентичен вид.
Решението е Ваше. Ние само се надяваме.
Аз лично Ви завиждам за Къщата с ягодите.

Гост

#36

2016-03-01 09:53

Трябва архитект или юрист подробно да обясни какви са законовите задължения на институциите във връзка с опазване на културното наследство. Какъв статут има сградата. Кой е задължен да я опазва!! Държавата или собствениците. Липсата на пари ли е оправданието за състоянието на архитектурните ценности в България!

разочарована

#37

2016-03-01 11:35

Здравейте г-н Златев,

Вие сте известен , а и богат човек. Моля ви постъпете, както други известни от нашето минало българи, като Тодор Влайков, братята Евлоги и Христо Георгиеви и други такива истински Българи! Ако тази къща й възвърнете предишния вид, стотици хиляди софиянци ще Ви благославят и ще ви заобичат в душите си. Парите, моловете и офис сградите  изобщо нямат ценност, защото виждате какво стана с бившата бирена Фабрика на братя Прошекови - една огромна маса от билдинги, загрози още повече квартала, а можеше да се реставрира в предешния си вид и да стане нещо като музей.  И за това и Вие имате възможност да останете в сърцата на хората, като умен интелигентен човек, обичащ столицата  си.


Гост

#38

2016-03-04 13:57

Господин Златев, престъпление е да се руши такова архитектурно богатство. Моля, ако нямате възможност да я възстановите, да я предоставите на фондация или организация с възможности, или да се изготви проект и да се кандидатства за помощ от европейските фондове.Предварително благодаря ако съдействате.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...