Декларация против прибързаната антиреформа в пенсионния модел


Гост

#51 Re: Viliana

2014-12-18 08:37

#10: -  

 Пенсионните фондове и сега изплащат пари ,но за сажаление само на починали хора,тъй като тези пари са наследствени!


Гост

#52

2014-12-18 08:55

Не съм съгласна парите ми от Универсалният ми фонд да бъдат прехвърлени в НОИ, защото всички са свидетели как 25 години държавата управлява пенсионния фод в ДОО - РЕЗУЛТАТЪТ Е ОГРОМЕН ДЕФИЦИТ, КОЙТО ЧАСТ ОТ НЕГО ЩЕ БЪДЕ ЗАПЪЛНЕН С НАШИТЕ ПАРИ И ТОЧНО СЛЕД ГОДИНА ВЕЧЕ НЯМА ДА ГИ ИМА.

Гост

#53 За 5 % Към НОЙ

2014-12-18 09:00

Как така срок една година и то еднократно !

Христо илиев 


Гост

#54

2014-12-18 09:06

От фейса: "Вие, г-н Борисов, помагате да бъде заличен българският народ, помагате да не се раждат деца в България, помагате да манипулирате и убивате хората всеки ден. Чудите се как да изстискате душиците ни, да вземете и последния лев от всички нас, за да може политиците да живеете комфортно, да събаряте банки, да теглите заеми за щяло и нещяло, за да може да пълните джобчетата си. Искрено съжалявам, че гласувах на последните избори за Вас, защото не го заслужавате!"

Гост

#55

2014-12-18 09:46

Събитията във финансовия сектор от последните 6 месеца показват ясно как популизмът и "късогледството", липсата на професионализъм, ангажираност и далномислие водят само до нови несгоди за българите като нация. Време е политиците да подходят към управлението на страната с мисълта за добро стопанисване, а не водени от дребно интересчийство. Време е и всички грамотни, знаещи и можещи в своите професионални сфери българи, да поискат от властимащите чуваемост.

Гост

#56

2014-12-18 10:00

Държавата вече е с инвестиционен рейтинг "БОКЛУК". Аз лично не бих и поверил нито една моя стотинка, камо ли парите ми за пенсия които моментално ще бъдат разграбени и изхарчени за всеки друг, но не и за мен или за моето семейство.

Гост

#57

2014-12-18 10:40

Пенсионните фондове подлежат на контрол от страна на Комисията за финансов надзор, а с тези, които ще отидат в НОИ, ще се разпорежда парламента. И те ще могат да се харчат по волята на поредните пишман управници в тая страна.

Гост

#58

2014-12-18 10:58

Абсолютно съм съгласна, че тази реформа е поредното плячкосване на нашите пари събирани в продължение на години. Дянков плячкоса парите натрупани в НЗОК, сега Горанов се готви да стори същото. Не искам да живея в държава, където законите се сменят по-бързо от цифрите на часовника! ГЕРБ ще принудят хората тотално да спрат да се осигуряват и да започнат да търсят сигурност за себе си извън държавните институции. Ако всеки изчисли при едни минимални осигуровки за оставащите му години до пенсия, каква сума се получава, със сигурност няма да повярва на очите си. Лично аз предпочитам застраховка живот пред трудов и осигурителен стаж, потънал в нечий джобове и лични банкови сметки.

Гост

#59

2014-12-18 11:07

Хора, знайте, че парите ви в пенсионните фондове са защитени от Закона за гарантиране на влоговете.

Гост

#60

2014-12-18 11:22

Истински реформи- не имитации. Лустрация!

Гост

#61 Re:

2014-12-18 11:24

#59: -  

Без манипулации, моля


Гост

#62

2014-12-18 11:48

Изглежда новият финансов министър ще изпълни мечтата си да стане милионер по време на мандата, след като бърза така за приемането на нещо от което губят хората.

Гост

#63

2014-12-18 11:53

Поредната простотия на некадърни политици

Гост

#64

2014-12-18 12:05

Не се прави така. За такова решение е необходим широк обществен дебат. Така "на коляно" никъде по света не се правят неща...

Гост

#65

2014-12-18 12:16

Против съм срещу прибързани решения! Докато не се изяснят всички въпроси и съмнения - да не решава!

Гост

#66

2014-12-18 12:38

Мисля, че простотия в България достига патологични размери. Безочието и наглостта на управляващите вече преминава всякакви граници на здравия разум. Да, може да има място за критика на ПФ, но основния проблем с натрупаните сравнително малко средства по партидите на осигурени лица е липсата на държава(НАП), която да си търси парите за данъци и осигуровки, като дори понякога ги опрощава (справка мините на Хр.Ковачки). Да, таксите за управление на ПФ трябва да се намалят, трябва да се следи стриктно за инв. в свързани лица, но тихомълком да се откраднат партидите на незаинтересованите лица си е чиста проба мародерство. Не ме е срам от вас г-да политичковци, плюя на вас.

бай мангал

#67

2014-12-18 13:35

Това е просто първата стъпка. Следва изменение в закона, в което карат всеки осигурен да потвърди избора си за втория стълб, в противен случай отива в НОИ. След това идва премахване на професионалните фондове. И накрая националиция на универсалните фондове. 


Гост

#68

2014-12-18 13:38

Трябва да има широка аргументирана дискусия.Мисля за бъдещето на по-младите хора, за да не останат излъгани.

Гост

#69

2014-12-18 14:06

Подкрепям сърдечно!

Гост

#70

2014-12-18 14:10

законопроектът е противокоституционен, тъй като отнема основни права на гражданите завоалирано под формата на избор, направен е набързо, без обществено обсъждане и без ясен разчет за последиците, които касаят няколко милиона граждани

Гост

#71

2014-12-18 14:12

Никой да не пренасочва пенсията ми към НОИ

Гост

#72

2014-12-18 14:28

Менда Стоянова: "Даваме възмоност на хората след 1959 г. да избират модела , по който ще се пенсионират хората родени преди 1959г. цитат vesti.bg

- и как ще променя модела, като  като хората преди 1959 не ги касае изобщо цялата ситуация , че немога да се сетя.

Димитър Главчев в тв ефир: Дори аз незнам кой ми е фонда. Все едно да не знае колко пари в коя банка има , а дали е така? Дали ако знае че ще олекне с 4 - 8000 лв ще е съгласен.

 

... И ТЕЗИ некомпетентните НИ УПРАВЛЯВАТ


Гост

#73

2014-12-18 14:44

Поредната глупост инспирирана от синдикатите. Извоювана със заплахи за стачки, пред човек, министър-председателя, който обича да бъде обичан и това е основната му движеща сила.

Гост

#74

2014-12-18 15:05

Как да коментирам глупости? Все пак ще приложа едни мои размишления, които според мен дават обяснение от един малко нетрадиционен ъгъл.

Бойко Борисов и принципът на Питър


Не зная дали сте чули за Лорънс Питър и неговия станал вече христоматиен принцип. За тези, които не са запознати с него ще упомена, че според него във всяка йерархична структура в обществото е налице тенденция всички постове да се заемат от хора, непритежаващи качества за заеманата длъжност, или както се изразява Питър от хора, достигнали своето ниво на некомпетентност.

Механизмът е много прост. Когато си на ниво, съответстващо на твоите възможности, ти си полезен за системата и най-често тази полезност се възнаграждава с повишение. И така, докато достигнеш и надминеш своя капацитет за развитие. В един момент се оказваш обаче на длъжност, която не ти е по силите. Замръзваш там, защото лошата оценка на работата ти е логична и тя не може да е основа за по нататъшно кариерно развитие.

Лошото е, че докато в частния бизнес работодателят просто се освобождава от такива хора или като ги връща на предходния пост, или като ги премахне от организацията изобщо, в държавните структури това съвсем не е така. Тук освен чисто професионалните качества, значение за израстването имат и други - партийната принадлежност примерно. Тогава попадналия не на местото си служител започва да пречи. Той не само запушва йерархията. Приемаме, че длъжността е обективно необходима, тъй като предполага извършването на дейности и задачи, без които не може. Тогава йерархичната структура започва да обраства с цели кохорти от съветници и заместници, които правят това, което трябва, дори и въпреки своите началници. Един мой професор беше описал с красноречив пример как става това. В някогашното министерство на земеделието привлекли човек със заслуги и връзки, но се оказало, че човекът не го бива за нищо. Попитали министъра какво да го правят. И той намерил решението. Назначили го за шеф на група, която трябвало да извършва оперативен отчет на свършеното в ТКЗС-тата и ДЗС-тата в страната. Но за да се върши това, трябвало хора по места, в окръзите и в министерството, които да събират първичната информация, да я обобщават и да оформят окончателните данни. Първоначално това се правело един път месечно, след това съкратили периода до седмица. Групата в министерството станала отдел, отделът дирекция, появявили се причудливи показатели като декари мека оран примерно. Създали се хиляди работни места, нашето протеже станал ръководител от държавен мащаб. А това, че тази отчетна информация е излишна и от нея не произтича нищо е без значение. Важен е резултатът, а той е – нашият човек е на престижен пост.

Дано не съм ви доскучал, но направих този увод, за да се опитам да обясня какво става в държавата. Тези дни стана ясно, че премиерът Борисов на среща със синдикатите решил да реформира пенсионната ни система. Няма да обсъждам качествата на направените след тази среща предложения. Ще кажа само, че що се отнася до пенсионната реформа, страните в неделната сгледа са всичките попаднали на своите нива на некомпетентност. И ако за синдикалните лидери е важна максимата - искай много, та да получиш поне малко, за премиера е недопустимо проявлението на такава самонадеяност. Още повече, че той разполага с най-добрите експерти на страната в тази област, за всеки от които ще е чест да му помогне. Но той ги неглижира и резултатът е налице.

Не казвам, че г-н Борисов е некомпетентен за длъжността, която заема. От премиера не се изисква да е спец по пенсионното осигуряване. За това аз определих поведението му като самонадеяност. Но ако самонадеяността на един ръководител на фирма се ограничава с щетите само по отношение на нейното развитие, тази на държавния ръководител е с дълбоки и дълготрайни последствия.

Ще ми се все пак да изтъкна и още нещо. Не напразно казват, че работникът може и знае, бригадирът знае, но не може, а баш шефът не може и не знае. Но неговата функция не изисква нито да може, нито да знае, а да привлече можещите и знаещите и да ги разположи по местата, в които могат да реализират максимума от своя потенциал. За съжаление и тук често грешим. Грешката с предоверяването само по отношение на безумното изземване на резерва на Здравноосигурителната каса от над 1,6 млрд лева е с катастрофален резултат за здравеопазването у нас. Всичко друго у Дянков да е безупречно, дори и само този гаф го определя като човек, достойно заел своето ниво на некомпетентност. От същия порядък е и примерно решението да се отнемат 80 млн евро от фондовете на ЕС, определени за продълбочаване на праговете по българския участък на река Дунав и пренасочването им към софийското метро. Резултатът е, че при маловодие на реката корабоплаването спира или съдовете се пълнят с 50-60% от капацитета си, което прави превозите скъпи и нерантабилни. С какви очи ще поискаме сега нови пари за същата цел?

В заключение ми се ще да си пожелаем там, където сме грешили да се опитаме да извлечем и полза от грешките си. А тя ще дойде от поуката, която сме си извели от тях и която ще предотврати повтарянето им. Никой не е безгрешен, но само глупакът повтаря грешките си.

Александър Спасов

Гост

#75

2014-12-18 17:46

tova e bezumie