ГРАЖДАНСТВО ЗА МАКЕДОНСКИЯ БЪЛГАРИН ЗДР.ЗДРАВЕСКИ


 

 

 

 

ОТКРИТО ПИСМО

 

 от ВМРО-Бургас, Сдружение”Родолюбец”-Бургас , местната патриотична общественост, БАН ,”Исторически архив”,Съюз на учените, Чикаго,Варна,Париж,Торонто...

 

 

 

Уважаеми господин премиер,

Впечатлени сме от Вашата бърза реакция по даване българско гражданство на македонския гражданин Васко Ристевски, който самоотвержено участва в спасяването на хора от горящият автобус на “Ентуртранс”. Поради това се обръщаме към Вас с настояване да помогнете на един друг македонски гражданин и неговото семейство да се сдобият с така желаните български паспорти. Става въпрос за трагичния случай на Здравко и Добрила Здравески и четирите им деца, които години наред са били обект на физически и психически репресии от страна на антибългарската власт в Република Македония. Причина за това е тяхното българско самосъзнание и нежелането им да приемат насилствено наложената фалшива македонистка идентичност.  

Здравко Здравески е един от основателите на ВМРО в Македония. Бил е официален задграничен представител на ВМРО в Холандия. Съпругата му Добрила Здравеска е внучка на войводата Георги Стоянов от Крушево, загинал по време на защитата на Крушевската република. През 1994 г. семейството е било репресирано, заради притежаването на българска литература. Здравески е арестуван без никакъв повод, а домът им е бил незаконно обискиран, откъдето е иззета българска литература. Докато мъжът е бил държан в ареста, Добрила Здравеска е притискана от униформените да предаде останалата литература, както и документите и печата на задграничното представителство на ВМРО, оглавявано от съпруга й.

След идването на власт на правителството на Любчо Георгиевски, Здравко е служил в Македонската полиция, където е бил командир на подразделение на частите за бърза интервенция, т. нар. „Лавове”. Участвал е активно във войната с албанските терористи през 2001 година. След края на войната е служил в специалните части “Тигри”. Има офицерско звание “Капитан”.

Заради прояви на пробългарско самосъзнание е уволнен от служба през 2005 г. и разжалван, а през 2007 му е скалъпен поръчков процес с фалшиви свидетелски показания за извършена измама и е вкаран в затвора. Впоследствие свидетелите срещу него се отказват от показанията си пред нотариус заявявайки, че са ги дали под принуда.  Присъдата е обжалвана и коригирана от Върховния съд на Македония, но въпреки това Здравко е оставен 2 години абсолютно противозаконно в затвора в Идризово/Скопие/, а по-късно в Прилеп, където лежи до септември 2010 година. Там е бил жестоко измъчван, редовно е бил зверски пребиван. Има тежки травми от мъченията, избитите си зъби пази в торбичка. Извергите редовно са го дрогирали с наркотици и хапчета, за да не е в състояние да се оплаче, или да отива на свиждане с близките си. След адските мъчения и побои не му е оказвана медицинска помощ и му е отказван преглед при лекаря в затвора. Вследствие на това е получил тежко възпаление на цялата глава и е имало опасност да умре. По чудо е останал жив! Всичко това е било единствено, заради това Здравески да се откаже от своето българско самосъзнание! Управителят на затвора Драган Пенков не е позволявал никакви срещи на Здравко с близките му, както и срещи с адвокат. Впоследствие 5 адвокати са били отказани да защитават Здравески пред съд, заради нечовешките средновековни инквизиции.

През това време семейството му е репресирано и са убити брат му, както и братът на съпругата му Добрила. Случаите са заведени като “битови инциденти”, а убийците не са осъдени и са на свобода. В момента единият от убийците се заканва на семейството на голямата му дъщеря, че скоро ще “приключи” и с тях, защото са българи.

Членовете на семейство Здравески, които избягаха от концлагера Р. Македония и се намират в момента в Бургас, са в бедствено положение, тъй като нямат възможност легално да работят, за да се издържат. Ето защо, ние настояваме спешно да реагирате и дадете българско гражданство на тези мъченици на българската кауза, които не искат паспортите, за да пътуват по чужбина, а за останат в Майка България!

Разчитаме на Вас за бързото разрешаване на този трагичен случай!

Бургас - София-Ямбол- Торонто- Охрид - Варна- Чикаго

22 юни 2011 г.

С уважение:

Георги Дракалиев/п/ - ВМРО,Бургас   

Николай Долапчиев/п/- ВМРО,Бургас

д- р Георги Генов – БАН и Съюза на  учените /п/

Виолета Панайотова - настоятел на "Исторически архив" за гр. Ямбол/п/

Янко Долапчиев - журналист /п/

Мария Долапчиева - геолог /п/

Д-р Джордж Младенов - Юнивърсити ъф Торонто / п /

Сдружение на българите във Вардарска Македония - "РАДКО " /п- Охрид /

Републиканска партия в България - колективен член на СДС /п/

доц.Ленко Русанов - Технически университет /п/

Веско Маринов - Париж,Франция /п/

Веселин Веселинов - импресарио /п/

д-р Ивоил Куцаров - университет на Киото,Япония /п/

 

НАБИРАТЕЛНА БАНКОВА СМЕТКА В ПОЛЗА НА ЗДРАВКО ЗДРАВЕСКИ :

IBAN: BG98UBBS80021030302230
СМЕТКА: 1030302230
БАЕ: 20080023
КОДЪТ ЗА СМЕТКАТА И БАНКАТА: bic ubbsbgsf - Обединена Българска Банка