Призив за разумно управление на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 в България

ДО
БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ

КИРИЛ АНАНИЕВ, МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

КРАСЕН КРАЛЕВ, МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

БОИЛ БАНОВ, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ДЕНИЦА САЧЕВА, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

ПРОФ. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НОЩ

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ, ДИРЕКТОР НА НЦЗПБ

ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ, ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР

 

НА ВНИМАНИЕТО НА

ПРОФ. РАДКА АРГИРОВА

ПРОФ. КОСТА КОСТОВ

ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ

ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ

 

Уважаеми дами и господа,

През последните две седмици сме свидетели на безпрецедентно покачване на броя заразени със SARS-CoV-2 у нас, надминаващо всички регистрирани стойности от началото на епидемията у нас. На този фон действията във връзка с ограничителните мерки срещу разпространението на инфекцията изглеждат твърде колебливи, посланията към обществото във връзка с опасността от заразата са противоречиви, а контролът върху малкото останали действащи мерки е занижен.

Смятаме, че, ако не се предприемат допълнителни действия в тази насока, тенденцията за разпространение на инфекцията у нас може да стане в скоро време изключително застрашаваща не само общественото здраве и здравната система, но и много отрасли на икономиката и туризма. Вече сме свидетели как България се смята от редица туроператори и някои власти за рискова дестинация. При ескалация на епидемиологичните показатели рискуваме да имаме не само пълни болници и висок ръст на заболели и починали. Можем да стигнем до момент, независимо дали ни се иска или не, в който единственото средство за облекчаване на положението ще бъде пълен локдаун на цялата държава, което ще се окаже фатално за икономиката на страната за много дълго време напред.

Летните месеци са подходящ период за умерено прилагане на ограничителни мерки на закрито без толкова съдбовен ефект върху бизнесите и заетостта. Възможността за изнасяне на много дейности на открито спомага за това. 

Искаме здравните експерти да настояват, а изпълнителната власт да приеме следните допълнителни мерки към действащите в момента:

1. Разрешено функциониране на барове, клубове, ресторанти и др. единствено в частта им на открито, ако има такава, при стриктен контрол върху спазването на дистанция и другите противоепидемични мерки.

2. Провеждане на футболни и други спортни събития единствено при закрити врата.

3. Разрешено провеждане на културни събития и други масови прояви единствено при осигурена възможност те да се осъществят на открито, при спазване на дистация и другите противоепидемични мерки.

3. Повече контрол върху спазването на противоепидемичните мерки на закрити обществени места. 

4. Стартиране на единна, координирана и масова публична ПР кампания (с печатни и други материали, разпространявани на публични места, в електронните медии и социалните мрежи) с препоръки за отговорно поведение към всеки гражданин. Непротиворечиво публично поведение и съгласувани послания към обществото от страна на всички властови и експертни фигури, натоварени със задачата да се справят с пандемията у нас.

Нека положим повече усилия сега, когато е лесно, за да не се налагат по-твърди мерки после! Ако не се действа днес, утре може да бъде прекалено късно!


Група граждани, загрижени за общественото здраве и икономическото развитие    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Група граждани, загрижени за общественото здраве и икономическото развитие да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook