Молба за църковен съд, ако епископите, съслужили с разколници, не се покаят

До Светия Синод на БПЦ-БП
Ваши Високопреосвещенства,
На 19.05.2024г. в гр. Истанбул трима митрополити от БПЦ - Пловдивски Николай, Старозагорски Киприян, Доростолски Яков, и двама епископи -Велички Сионий, и Смоленски Висарион, извършиха дръзко канонично престъпление, като влязоха в съслужение с отлъчени от църквата разколници, въвличайки по този начин и Българската Православна Църква-БП в подкрепа на този разкол, който внася разделения в Православната Църква и показва липса на обич към страдащите православни от каноничната църква в Украйна (под омофора на митр. Онуфрий)! А без обич към братята по вяра, християнството става празна работа и лицемерие.
За такова съслужение с разколници канонът на 11-то апостолско правило гласи: „Ако някой, който се брои в клира, се помоли с низвергнат, и сам нека бъде низвергнат“ (Ап.11). Подобен е смисълът и на 10-то апостолско правило, както и 2-ро правило на Антиохийския събор.
Припомняме, че „Томосът“ за автокефалия на разколниците в Украйна, който патр. Вартоломей им връчи на 06.01.2019 г., е недействителен, защото е извън правомощията на Константинополския патриарх (КП), който няма право да дава автокефалии извън своята юрисдикция. Със специална Грамота на КП от 1686 г. Малорусия (Украйна) и Белорусия са предадени като митрополии в подчинение на Московската патриаршия и повече от 330 г. никой не е оспорвал този факт. Съгласно 17-то правило от IV-ти Вселенски събор и 25-то правило от VI-ти Вселенски събор, всякакви претенции за църковна власт над дадена област се погасят с изтичането на 30 годишна давност, която е изтекла векове преди издаването на неканоничния „Томос“. Така патр. Вартоломей наруши и 2-ро правило от II-ри Вселенски събор и 8-мо правило от III-ти Вселенски събор, които не позволяват на никой епископ да простира властта си над чужда юрисдикция/епархия. Освен това, той прие в общение украински разколници, низвергнати и след това отлъчени от Църквата в Украйна, с което наруши и 15-то правило на Антиохийския събор, 118-то пр. на Картагенския събор, 5-то пр. на I-ви Вселенски събор и послание на Картагенския събор към папа Целестин. На всичко отгоре в беззакония Томос патр. Вартоломей обявява Константинополския патриарх за глава не само на разколниците от ПЦУ, но и на всички поместни църкви, което е отявлена ерес – неопапизъм, който е чужд на Христовото учение, т.е. на Православието. Томосът съдържа и други ереси – Константинополската патриаршия там е обявена за „Център на православието“, отправени са претенции за правото на висш съд над всички клирици от всички Поместни Църкви и за вмешателства в делата на поместните църкви – по типичен папски образец. Отделно са многокротните съмолитствания на патр. Вартоломей с папата и други римокатолици, и проповядваната ерес на икуменизма. Нашите епископи не само не изобличават тези канонични и догматически нарушения на патр. Вартоломей, не само съслужиха с него, но също и с украинските разколници, което е един предателски спрямо Православието и каноните акт.
Молим Светият Синод на БПЦ-БП да призове виновните клирици към църковен съд за съслужението с разколниците и ако не се покаят публично, да получат наказание според каноните на Православната Църква, задето съучастват в разкола!

Податели на молбата:
Минчо Николов Върбанов- богослов
Владимир Георгиев Наков- богослов
Михаил Здравков Славков

Минчо Николов Върбанов    Свържете се с автора на петицията

Подписвайки се, приемам, че Минчо Николов Върбанов ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: