Открито писмо от учени физици апелира: Спрете игрите с ядрената енергетика!

До кога ще търпим унижението на учените и професионалистите на България и вкарването на експертизите в рамки изгодни на некомпетентни хора, притежаващи власт? Това не е просто безотговорност, а е престъпление към страната ни. Поредният ярък пример е уволнението на проф. Георги Касчиев след публично изказване от негова страна на критично мнение за вземането на решения, засягащи бъдещето на България. За това пишат в свое открито писмо, разпратено до медиите, български физици.

В писмото се казва:

На 27 Февруари т. г. в предаването „Тази сутрин“ на БТВ проф. Касчиев обясни защо решението на правителството за започване изграждането на нова ядрена мощност представлява грубо нарушение на закона и изискванията за безопасност. Ресорният министър не е представил редица анализи и оценки, включително за ядрената безопасност, радиационната защита, дългосрочното управление на отработеното ядрено гориво, икономическа обосновка на проекта и други. Съгласно закона тези анализи трябва да се направят публично достъпни и да се проведе обществено обсъждане. Проф. Касчиев обясни и защо се бърза толкова с проекта и изброи рисковете проектът да рухне след изхарчени огромни средства. На другия ден трима служители му връчват заповед за прекратяване на трудовия му договор с АЕЦ „Козлодуй“.

Възмутени сме от този факт.

Проф. д-р Георги Касчиев има над 50 години  уникален опит в областта на ядрените реактори и рисковете свързани с тях. Бил е главен физик на  АЕЦ "Козлодуй и научен ръководител на пуска на Пети блок. Защитил е дисертация (кфн) в БАН. Провежда научни изследвания, държавен контрол и регулиране на ядрената енергетика у нас. Печелил е конкурси в САЩ, Япония, Австрия и Германия. Преподавал е в Техническия университет. Бил е старши изследовател в Института за изследване на риска към Виенския университет (където защитава  втора докторска дисертация по естествени  науки). Професор по ядрени реактори в Токийския технологичен институт. През периода  на 1997-2001 г. е Председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (днес АЯР). Един мандат е в групата съветници на Генералния Директор на Международната Агенция по Ядрена Енергия.

Настояваме да се спрат неизгодните и опасни за България игри  с ядрената енергетика.

[Текстът е взет от сайта на Съюза на Българските журналисти: https://www.sbj-bg.eu/article/details/57402, публикуван е и от други медии.]

 


Проф. ДФМН Кирил Благоев Проф. ДФН Владимир Добрев Проф. ДФН Киро Ив. Киров Проф. ДФН Кирил Крежов Проф. ДФН Александър Благоев    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Проф. ДФМН Кирил Благоев Проф. ДФН Владимир Добрев Проф. ДФН Киро Ив. Киров Проф. ДФН Кирил Крежов Проф. ДФН Александър Благоев ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...