Открито писмо от учени физици апелира: Спрете игрите с ядрената енергетика!

До кога ще търпим унижението на учените и професионалистите на България и вкарването на експертизите в рамки изгодни на некомпетентни хора, притежаващи власт? Това не е просто безотговорност, а е престъпление към страната ни. Поредният ярък пример е уволнението на проф. Георги Касчиев след публично изказване от негова страна на критично мнение за вземането на решения, засягащи бъдещето на България. За това пишат в свое открито писмо, разпратено до медиите, български физици.

В писмото се казва:

На 27 Февруари т. г. в предаването „Тази сутрин“ на БТВ проф. Касчиев обясни защо решението на правителството за започване изграждането на нова ядрена мощност представлява грубо нарушение на закона и изискванията за безопасност. Ресорният министър не е представил редица анализи и оценки, включително за ядрената безопасност, радиационната защита, дългосрочното управление на отработеното ядрено гориво, икономическа обосновка на проекта и други. Съгласно закона тези анализи трябва да се направят публично достъпни и да се проведе обществено обсъждане. Проф. Касчиев обясни и защо се бърза толкова с проекта и изброи рисковете проектът да рухне след изхарчени огромни средства. На другия ден трима служители му връчват заповед за прекратяване на трудовия му договор с АЕЦ „Козлодуй“.

Възмутени сме от този факт.

Проф. д-р Георги Касчиев има над 50 години  уникален опит в областта на ядрените реактори и рисковете свързани с тях. Бил е главен физик на  АЕЦ "Козлодуй и научен ръководител на пуска на Пети блок. Защитил е дисертация (кфн) в БАН. Провежда научни изследвания, държавен контрол и регулиране на ядрената енергетика у нас. Печелил е конкурси в САЩ, Япония, Австрия и Германия. Преподавал е в Техническия университет. Бил е старши изследовател в Института за изследване на риска към Виенския университет (където защитава  втора докторска дисертация по естествени  науки). Професор по ядрени реактори в Токийския технологичен институт. През периода  на 1997-2001 г. е Председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (днес АЯР). Един мандат е в групата съветници на Генералния Директор на Международната Агенция по Ядрена Енергия.

Настояваме да се спрат неизгодните и опасни за България игри  с ядрената енергетика.

[Текстът е взет от сайта на Съюза на Българските журналисти: https://www.sbj-bg.eu/article/details/57402, публикуван е и от други медии.]

 


Проф. ДФМН Кирил Благоев Проф. ДФН Владимир Добрев Проф. ДФН Киро Ив. Киров Проф. ДФН Кирил Крежов Проф. ДФН Александър Благоев    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Проф. ДФМН Кирил Благоев Проф. ДФН Владимир Добрев Проф. ДФН Киро Ив. Киров Проф. ДФН Кирил Крежов Проф. ДФН Александър Благоев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...