Солидарност с децата на Газа - прекратяване на огъня веднага!

Уважаеми съграждани,

Политиката на държавата Израел и нейното насилие са довели до смъртта на десетки хиляди хора за 75 години окупация, Апартейд, колониализъм и етническо прочистване.

Особена агресия наблюдаваме към палестинското население в Ивицата Газа от 07.10.2023 г. насам.От този ден до днес биват убивани стотици цивилни всеки ден, а смъртта им се отчита просто като “странични щети”.

Решението от страна на държавата Израел да спре токa, храната и горивото за 2,3 милиона души представлява колективно наказание според чл. 3 на Женевската конвенция, както и според Всеобщата декларация за правата на човека.

Срещу извършвания геноцид надига глас всяка една международна хуманитарна организация - Лекари без граници (MSF), WorldVision, PLAN International, CARE International, Amnesty International, Handicap International, Световната здравна организация (WHO). Също така, ООН и нейните международни бюра и агенции към ООН (UNFPA, OCHA, UNICEF, World Food Programme и др.

Палестинците не са “щети” и “числа”, това са хора - с имена, с мечти и с живот, който им бива неправомерно отнет, посредством абсолютно потъпкване на Международното право.В Ивицата Газа живеят основно деца - средната възраст на населението там е 19,6 години. Децата представляват 47% от населението на Газа, според UNICEF. Наблюдаваме тяхната смърт на живо през електронните си устройства без да можем да им подадем ръка - хуманитарна помощ понастоящем не може да влезе в Ивицата.

В края на октомври, 2023 година, смъртта на деца в Газа за малко повече от месец надхвърля смъртта на деца във всички военни конфликти по света от 2019 г. насам. 4100 са убитите деца в Газа в края на месец октомври, 2023 г. като тази бройка нараства средно с по 100 на ден. Според международната неправителствена организация Save the Children, на всеки 10 минути в Газа умира по едно дете. Дори измъкнати все още живи изпод разрушени от въздушни бомбардировки сгради, децата на Газа нямат достъп до медикаменти и реално здравеопазване.

Ограниченият достъп до питейна вода и пълноценна храна влошава състоянието на ранените и често допринася за развитието на животозастрашаващи инфекции. На фона на унищожаването на болници и свършването на запасите от гориво, лекарите в Газа са принудени да извършват операции върху деца без дезинфекция, без анестезия и без осветление. В болница Ал-Шифа, на медиците се наложи да извадят 39 преждевременно родени бебета от кувьозите им и да ги обрекат на почти сигурна смърт.

Децата на Газа са мъртви - телата им сложени в чували, погребвани в общи гробове или гниещи, без място и време да бъдат почетени.

Децата на Газа са осакатени - без крайници, загубили части от себе си.

Децата на Газа са сираци - изправени сами срещу смъртта на родителите и всичките си роднини.

Всичко това е нечовешко и неоправдано и трябва да спре сега!

Изискваме незабавно прекратяване на огъня и допускане на хуманитарна помощ, след което справедлив съдебен процес за виновните за този геноцид.

Безусловна солидарност с децата на Газа!

С подписването си упълномощавам Ирина Борова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.