Петиция от гражданите на кв. Лозово относно проблемите при изграждането на водния цикъл в квартала

До г-н Димитър Николов Кмет на Община Бургас

До  инж. Ганчо Йовчев Тенев Изпълнителен  директор на “ВиК-Бургас” ЕАД

Уважаеми господа!

Измина година от началото на ремонтните дейности по изграждането на водния цикъл на квартал „Лозово“. Преди дни разбрахме, че крайният срок за извършване на ремонтните дейности отново е удължен до края на месец септември. Преди беше посочен за такъв краят на месец май, началото на юни, преди това – месец март, а пред БТВ на 12 ноември миналата година дори ВиК посочиха разкопаването да приключи до Коледа. / виж приложение/

Силно сме обезпокоени от публикациите в две онлайн издания, в които се говори за злоупотреби и се посочва, че главната причина да забавянето на ремонта в кв. Лозово е неуредени парични взаимоотношения:

Ето защо се бави ВиК ремонтът в Лозово - https://www.gramofona.com/ 02.06 Обвинения за злоупотреби при изграждането на водния проект на Бургас - https://bnr.bg/ 02.06

В момента в квартала е изключително прашно и вероятно така ще бъде през цялото лято. Почти всеки ден има авария, поради която се налага  спиране на водоподаването без предупреждение . ( За справка само за последните три дни: 02.06 – ул. Ружа, 03.06 – авария на улица Бисер, 04.06 -авария на улица Д. Николов)

Ето защо настояваме за конкретни и ясни отговори:

1. Кога е крайният срок за приключването на ремонтните работи? 

2. Молим да ни предоставите конкретна информация, по кои улици остава да се извършват ремонти дейности и кои улици са изцяло завършени и готови за асфалтиране.

3. Молим да изготвите и да ни запознаете с точен график относно последващото асфалтиране на улиците. Кога започва асфалтирането, коя улица започва да се асфалтира и съответно срок за нейното окончателно довършване.

4. Какви мерки ще бъдат взети за намаляване на праха през летния период? В тази връзка правено ли е замеряне на запрашеността на най-натоварената улица – Ястребино ? Защо до този момент не е изисквано от надзорните органи по проекта периодично ръсене с вода?

Настояваме Община Бургас да съдейства и да организира среща в квартала между и ръководството на Вик Бургас в лицето на  инж.Ганчо Йовчев и гражданите на Лозово. Настояваме на тази среща да ни бъде отговорено на горепосочените въпроси ясно и конкретно, с точни дати и срокове на изпълнение. Исканията ни са основани единствено и само върху създаването на нормални условия за живот в квартала.  Неглижирането им -  от страна на ВИК Бургас и Община Бургас, ще бъде предпоставка да изразим публично нашето недоволство чрез извършване на граждански протест по всички законоустановени начини.

 

С уважение: Жителите на кв. Лозово

04.06.2023

 

  Приложение:

Screenshot_20.png

Screenshot_2110.png

Screenshot_225.png

 

    ул. Ястребино - 06.06 https://youtube.com/shorts/Latn5gvVaTI?feature=share

 

 

 


жители на квартал Лозово    Свържете се с автора на петицията