За преименуване на ул. "Ген. Гурко" в София на ул. "Иван Милев"

Иван Милев е един от най-значимите български художници от 20-те години на миналия век.
През 1925-1927 г. (до ранната си смърт на 29 години) той живее със семейството си на ул. "Ген. Гурко" №34 в София.

Нашето предложение е тази улица да получи неговото име. Настоящата улица "Иван Милев" в квартал Драгалевци в София би могла да получи друго име.

Улицата, на която се намира "Софийска градска художествена галерия" (на ул. Гурко №1), която също така е успоредна на ул."Иван Вазов", кръстена на един от най-големите български писатели и е пресечна бул. "Васил Левски" е изключително подходяща да носи името на един забележителен български художник.

Ето какво пише Сирак Скитник по повод смъртта на художника през 1927 г.:

„През земята ни мина болярин – богат, самонадеян и смел. Тежко имане носеше той, наследено от далечни, забравени прадеди – девет ковани сандъка с одежди, везани със злато и слънце, девет чемширови ракли с нанизи, топени в баграта на първата дъга, една златокована ръка, една жадна душа, живяла някога в дъното на коралово море, и едно неспокойно сърце…“

Станете част от тази промяна!

Относно: Преименуване на ул. “Ген. Гурко” на ул. “Иван Милев”, община "Средец" София

До г-н Трайчо Трайков кмет на район „Средец”

Ние, долуподписаните, се обръщаме към Вас на основание съгласно чл. 21 ал. 1 т. 18, чл. 28 ал. 3 на ЗМСМА, чл. 2 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община и чл. 77 ал. 1 от ПОДСОС, с предложение за преименуване на ул. “Ген. Гурко” на ул. “Иван Милев”, община "Средец" София.

История на изкуството за любители    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам История на изкуството за любители да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.