Искаме представленията на Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов""

Моля, всеки, който е съгласен с написаното по-долу да се присъедини към подписката, която ще бъде предадена на 01.03.20023 година на Министъра на културата. 

Народният театър е Национален културен институт. Народният театър е душата на родината ни. Народният театър е мястото, на което е изписано името на един от нас – Иван Вазов.

Народът на Вазов е тук и сега - всеки един от нас.   „Хъшове“, е постановка, която изпълнява завета на Вазов – чрез най-достойния способ /театърът/ да се възпроизведе една патриотична мисъл, която да възпламени решителността и самопожертвованието! Тази постановка е емблема и трябва да й осигурим приемственост между поколенията актьори. Да бъде предадена и живота й да бъде продължен, докато ни има и докато има някой, който иска да извика : Да живее България!

Поради нестихващ и приемащ нежелани размери конфликт в Народния театър, считам, че ние - зрителите имаме право да вземем решение, което да доведем до знанието на Министерство на културата и да очакваме да бъдат изпълни основините цели на Закона за закрила и развитие на културата.

Основната страна в този конфликт сме ние - гражданите, защото това е национален институт и е наша обща отговорност, в него да се твори и да бъдат тези, които ние искаме да гледаме и са доказали професионализма си в областта на изкуството. Това не е частна инициатива, а общо дело, което е наша отговорност и нашата дума следва да се чува, когато конфликтът е такъв.

Мина достатъчно време, очевидно администрацията не се справи.

Ние - зрителите следва да бъдем чути, по ясен и категоричен начин.

Творческият продукт на двамата емблематични режисьори /Александър Морфов и Явор Гърдев/ е културно достижение, което имаме право да наблюдаваме и колкото е по силите ни да разбираме. Тяхното място е в Народния театър "Иван Вазов". Тези творци са наши съвременници, които заслужават нашето уважение и право да поставят постановките си и да творят в Народния театър. Ние им дължим осигуряване на подходящи условия за творчество, каквито към днешна дата липсват.

Явор Гърдев подаде оставка, а Александър Морфов има риск да бъде отстранен. 

Настояваме да се даде предимство на таланта.

В знак на уважение към изкуството и неговата святост, молим, лицата, които осъществяват административни функции и се оказаха, поради поредица от причини, в епицентъра на конфликта да се оттеглят!

В името на изкуството и неговата святост!

Възникналите казуси между отделните личности могат да се решат по съответния предвиден ред, без това да пречи на нас - зрителите да гледаме постановките, които са създали и ще създават Александър Морфов и Явор Гърдев в Народния театър. Докато могат и искат, ние сме длъжни да им осигурим това право - да създават изкуство и смисъл!

Съжаляваме, а и сме сигурни, че лицата, които ще се оттеглят от Народния театър ще намерят начин да помагат на културата, въпреки така стеклите се обстоятелства. Ние им благодарим за времето, приноса и желанието! 

Избираме да гледаме постановките на Морфов и Гърдев в Народния театър, докато последните искат и могат да създават култура!  Зрителят2.jpgНие сме тези, които очакват да се вдигне завесета и да гледаме постановките на А. Морфов и Я. Гърдев. 


Зрител на постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Зрител на постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...