Туристите искаме повече публичност за лова в България

Гората е на всички! Ловците нямат по-големи права върху нея само защото имат оръжие!

Групов лов в България се провежда в продължение на няколко месеца през есенно-зимния период. Той се практикува предимно в гористи и планински местности в почивни дни извън населените места.

Същите местности, в същите тези почивни дни са предпочитани за разходка и от много други хора с различни интереси. Достъпа до горските територии е свободен за хора и няма как за бъде ограничен. Разрешителното за лов не изключва и не забранява преминаването на хора през района, в който се ловува. Туристите обаче не знаят дали няма да станат обект на прицел или случаен рикошет. Както ловците, така и всички разхождащи се в гората разчитат единствено на късмет да не се случи нещастен инцидент. А такива са ставали много и е въпрос на време до следващия.

Вероятността за инциденти много би се намалила, ако има яснота къде ще се ловува. Такава информация съществува, но не е публично достъпна.

Настояваме Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да създаде лесна за ползване и достъпна за гражданите карта на районите за ловуване (ловища) под формата на интернет сайт и мобилно приложение, на която регионалните дирекции по горите (РДГ) да отразяват ежемесечно дните с разрешен лов по райони съобразно месечните графици за ловуване.

Това ще даде възможност на хората, решили да се разхождат в гората, да си изберат район, в който този ден не се ловува и да се предотвратят инциденти.

От друга страна, публичността на графиците за разрешен лов ще спомогне и за ограничаване на бракониерския лов в горите.

Сдружение Зелена Странджа    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Сдружение Зелена Странджа да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.