Отворено писмо от хората с увреждане до всички институции

 ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО МС

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ 

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

 

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО МИНИСТЪР НА МЗ 

ДО МИНИСТЪР НА МТСП

 

 

 

                                                                                                                                   на вниманието: О̀мбудсман на Република България           

Господин премиер, В България има една група, които имат нужда да бъдат чути и видени. Ние хората с увреждане сме немалък брой, за голямо съжаление сме близо 700 000 човека. В продължение на години върху нас се изсипват куп обещания по време на избори и после ни забравяте. Болестите, неволите, неудачите свързани с тях са само малка част от нещата, които ни довеждат до инвалидизация. Смея да кажа, че лошите политики са основна причина за положението, в което сме. Биваме лишавани от медикаменти, терапии, които спасяват животи и поддържат такива. Няма да говорим за „позитивен списък“, той е позитивен за фармацията, но не за ХУ! Ентералните и медицински храни са нещо, за което дори не смеем да мечтаем. Основен бич върху достойнството ни е ТЕЛК. Тромава процедура. Месеци сме лишени от всякакви доходи. Месеци, пред които ставаме „клиенти“ на съдебните изпълнители, заради дългове. Енергоразпределителните компании минават с ножиците и оставаме без електроенергия. Следва бързи кредити, за да си купим лекарства, за да си купим залъка хляб. И се превръщаме във вечните длъжници. Нашето предложение към Вас е:

1.       Достъп до лечение, в казусите на редките болести, да се търси алтернатива в други държави. Зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната.

2.       НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания, и с наше участие, а не според „нечие“ мнение. Касае всички редки заболявания и МС. МГ, лупус и други.

3.       Достъп до нови методи на лечение. Имуноглобулинови терапии и плазмафереза.

4.       Образната диагностика да влезе в доболничната помощ.

5.       Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова наредба.

6.       Придобилите право на чужда помощ, да не я губят в интервалите от комисия до комисия. / веднъж седнал на количката или изпадвал в зависимост от чужда помощ и обрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е в момента/

7.       Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. /професионална/

8.       Без спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този етап хиляди хора с увреждане сме без доход!

9.       Подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите работещи в комисиите на ТЕЛК.

10.   Хора с увреждания от детска възраст освидетелствани веднъж да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение - пенсия по инвалидност.    

       Господин премиер,

Между нас има достатъчно голям брой грамотни хора, които могат да запознаят системата с нашите нужни, а те не са много, но са важни! Важни, за да сме живи и работим в полза на обществото, на себе си, на близките си! Важни, за да сме пълноценни хора! Няма да говорим за интегриране, ако политиките за ХУ са адекватни. Системата трябва да е вързана по приоритет – здравеопазване и здравна политика, лекарствена такава, превенция и лаборатории с ресор за изследвания по по-малко разпространените заболявания, връзване на ЗЛП с помощните средства, за да бъде изградена добра работна среда за личните асистенти и не на последно място тяхната професионална подготовка и достойно заплащане. Асистентската грижа следва да е професионална, а не домашна – семейна. Като последен казус в нашето писмо до Вас, Ви молим за бързи и адекватни решения по кризата с приключването на епидемичната обстановка и загубата на давност на ЕР на ТЕЛК и огромното количество хора, които останаха без доход и грижи.              

С уважение: Павлина Григорова

16.05.2022

polipartner@abv.bg

телефон: 0887765444

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Павлина Григорова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )