Подкрепете ни в борбата за достъп до роботизирана хирургия в Бургас

А п е л  към

Министър-председателя Кирил Петков

Министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер

Министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова

HB_Bs_bez_universitetska.png

В Бургас - четвъртия по големина български град, който страда заради липса на лекари от различни специалности и модерна апаратура, седи в найлони и чака разрешение последно поколение апаратура за роботизирана хирургия da Vinci с четири ръце. Роботът се използва в области като урология, коремна (колоректална) хирургия и гръдна хирургия.

Предимствата на робот-асистираните минимално инвазивни интервенции са емпирично доказани в последните 20 г.: по-бързо възстановяване на пациента, по-кратък болничен престой, по-малка травма и кръвозагуба и по-бързо връщане към ежедневна активност и работоспособност на пациентите. Технологията има по-добра прецизност и дори външните белези след такава операция са по-малки. В света има инсталирани над 5000 робота в над 64 страни. В България те са по-малко от дузина.   "Фактът, че жителите на Югоизточна България (1 015 225 души според данни на НСИ от 2021 г.) продължават да се записват в списъци и да се надяват да дочакат възможност за модерно лечение с роботизирана хирургия в София, не тревожи никого в Министерство на здравеопазването.

Заявление по чл. 37Б, ал. 2 от ЗЛЗ за разрешение на високотехнологични дейности в бургаската „Сърце и Мозък“ е депозирано в МЗ на 30 ноември 2021 г. Срокът за произнасяне по заявлението е двумесечен и е изтекъл през февруари т.г. Въпреки нашето любезно писмо-напомняне от 7 март 2022 г., след изтичане на всички срокове за административната процедура, МЗ умишлено продължава да задържа разрешението за роботизирана хирургия, сега в „трета глуха“, а списъкът от пациенти за урологични, коремни и гръдни роботизирани операции расте и вече надхвърля 50 пациенти“, споделя Живко Колев – административен директор на МБАЛ „Сърце и Мозък“, Бургас.  „Нали уж инвестициите за модерно здравеопазване извън центровете в София е вечен стремеж и постоянна задача на всеки нов министър на здравеопазването? Ако достъпността до съвременна медицинска грижа е приоритет на министър Сербезова, тогава нека издаде необходимото разрешение и хората от Бургас и региона получат роботизирано лечение, без да инвестират допълнителни средства, време и тревоги в организиране на медицински туризъм до столицата“, категоричен е Живко Колев от Бургас.

МБАЛ Сърце и Мозък Бургас, Мария Кузманова    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам МБАЛ Сърце и Мозък Бургас, Мария Кузманова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.