Отворено писмо - подписка за временно преименуване и преобразяване на Паметник на Съветската армия, до надлежното му демонтиране и преместване.

До г-жа Йорданка Фандъкова,

кмет на СО

До Общински съвет на СО

До г-н Кирил Петков,

Министър-председател на Република България

До г-н Трайчо Трайков

кмет на район "Средец"

 

Отворено писмо - подписка за временно преименуване и преобразяване на Паметник на Съветската армия, до надлежното му демонтиране и преместване.

 

От 1954 г. Паметникът на Съветската армия се издига в центъра на София. Той е построен във възхвала на съветската армия, която окупира независимото и демократично Царство България и с терор, убийства и насилие налага най-мракобесния, комунистически режим в българската история. Под мъдрото ръководство на Кремъл и с негова помощ, този режим унищожава една от най-проспериращите и модерни държави в предвоенна Европа. И до днес, въпреки че официално България е част на ЕС и НАТО, Русия продължава брутално да се меси в политическия, икономическия и обществен живот на страната, третирайки я като руска заддунавска губерния. Паметникът е символ на съветската окупация на България и до ден днешен. Окупация, която до голяма степен е причината за политическата и морална разруха на българското общество. 33 години след падането на комунистическия режим, въпреки многократните опити този паметник на СРАМА да бъде демонтиран, той продължава да се издига в центъра на София и ни напомня, че България е играчка в ръцете на Русия.

Днес, когато същата тази Русия и армията й водят война в сърцето на Европа.

Днес, когато същата тази армия окупира независима и демократична Украйна.

Днес, когато повече от всякога Европа и нейните демократични ценности са застрашени от фашисткия режим на Путин и същата тази армия, ние българите трябва да реагираме и да премахнем този паметник и символиката, която носи.

Многобройните неуспешни опити и административни спънки за демонтирането на паметника показват, че трябва да се търси спешна и ефикасна алтернатива за това.

Ето защо предлагам:

Паметникът на Съветската армия временно, докато бъде демонтиран, да бъде прекръстен на Паметник "СЛАВА НА УКРАЙНА"

Актуалният надпис «На Съветската армия освободителка от признателния български народ», да бъде променен на «С благодарност на Украинската армия и народ, защитници на демокрацията в Европа».

Ако има протест от страна на Руското посолство, да им се даде двуседмичен срок за демонтиране на паметника от центъра на София.

Станка Желева

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Станка Желева да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...