Политици, върнете децата в училище!

ДО

СТЕФАН ЯНЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ    

 

КИРИЛ ПЕТКОВ

АСЕН ВАСИЛЕВ

ПОЛИТИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“  

 

КОПИЕ ДО

Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  

 

АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА      

 

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми г-н Петков и г-н Василев,  

Настояваме за незабавно решаване на проблема с присъственото обучение и гарантиране на безопасна присъствена среда най-вече и преди всичко за децата в България.

Като граждани и граждански организации намираме създадената от Министерство на образованието и науката и със съдействието или бездействието на Министерство на здравеопазването ситуация за скандална и абсолютно недопустима. Българското образование е задължително и безплатно за всички деца и винаги е било декларирано като основен и надпартиен приоритет на държавата. В момента то не само е дългосрочно неефективно за трета учебна година за голяма част от децата, но се превръща и в дискриминационно и недостъпно по признак социално-икономическо положение, възраст и географска локация.

През изминалата половин година системно и умишлено бяха пропускани възможности за адекватно организиране и обезпечаване на присъствена 2021/2022 учебна година. Вместо това, жертва на политически амбиции и състезания отново станаха децата, част от които са прекарали почти цял етап от образованието си в дистанционна форма или не познават реалността на присъственото обучение. В същото време мерките за възрастните са закъснели, неефективни и в голямата си степен не се спазват. На фона на учещи онлайн деца, се предприемат държавни мерки за облекчаване на режима за чуждестранни туристи, за да се осигури ски сезона, а ограниченията на зеления сертификат се контролират реално в твърде малък брой публични заведения и прояви.

Продължаващата ситуация на неглижиране и умишлено усложняване на процеса по връщане на децата от 5. до 12. клас към присъствена форма на обучение доведоха до ситуация на открита дискриминация. Оправдавайки се с липсата на безплатни тестове, осигурени от държавата, беше позволено на частните училища да закупуват със свои средства тестове, което направи възможно техните ученици да се върнат в училище.  В същото време на общинските и държавни училища беше разрешено да се върнат само при условия на зелен сертификат. При липсата на безплатни неинвазивни тестове, това предполага един от следните варианти:

  • Учениците да са преболедували и да имат достатъчно антитела;
  • Навършилите възраст поне 12 г. да са ваксинирани;
  • Учениците да бъдат тествани с инвазивни тестове със средства на родителите.

Тази ситуация поражда няколкото нива на дискриминация:

  • Част от учениците от 5. и 6. клас не са навършили възраст за ваксинация;     
  • Създава се неравнопоставеност между учащите в частни и учащите в общински/държавни училища;
  • Учениците, които искат да се тестват, могат да го направят само с инвазивни тестове в публична лаборатория, тъй като МОН не позволява организиране на изнесени пунктове в училищата (въпреки че МЗ разрешава същите за посещение на МОЛ-ове, дискотеки и всякакви други публични прояви, а малките ученици се тестват именно в училище);
  • Могат да се тестват само учениците, чиито семейства могат да си позволят заплащането на пазарни цени на тестване 2 или 3 пъти в седмицата и се намират в населено място, в което има пряк достъп до лаборатория;
  • Учениците се поставят в ситуация на повишен риск, тъй като трябва да посещават лаборатория заедно с други болни няколко пъти седмично, в условия на пандемия;
  • Съществува моралният въпрос редно ли е да очакваме високи нива на ваксинация именно сред децата, които са най-нискорискови, след като процентът на учители е под 50%, а на общото население – едва 24%  по данни на СЗО.

В същото време обаче наблюдаваме неприкрита война в социалните мрежи между МОН и МЗ, които вместо да търсят бързи и адекватни действия в полза на българските деца и да положат максимални усилия за подобряване на ситуацията, не просто бездействат, а изглежда умишлено отказват да бъдат партньори, да поемат отговорност и да работят за реални и ефективни решения. Назначените служебни министри поставиха политическите си кариери и лични интереси пред тези на децата на България и не направиха практически нищо, когато все още имаше шанс учебната година да бъде спасена, а децата да учат присъствено и в безопасна среда, както ВСИЧКИ свои връстници в Европа и голяма част от света.

Призоваваме за незабавна намеса от Ваша страна за решаване на проблема с присъственото обучение и гарантиране на безопасна присъствена среда най-вече и преди всичко за децата в България. Вярваме, че така както лабораториите са обезпечени с достатъчно PCR и антигенни тестове, следва да бъдат обезпечени и българските училища с неинвазивни тестове за всички деца до намаляване на заболеваемостта до нивата, разписани в заповедите на Министъра на здравеопазването, която ще позволи посещаване на училище без тестване и до края на настоящата учебна година. Смятаме, че тя не трябва да бъде удължавана или променяна за сметка на лятната ваканция, тъй като дистанционното обучение е достатъчно изтощително за деца и учители и не се случва по тяхна вина.  

 

Национална мрежа за децата

Ноември 2021


Национална мрежа за децата    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Национална мрежа за децата да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...