Подписка в подкрепа на нечленуващите в НПО регистрирани в НТР към МТ екскурзоводи и планински водачи, всички заедно с подписа си да изразим възмущението си към дискриминационната политика на МТ

ОТВОРЕНО ПИСМО

До: Министерство на туризма на Република България - г-жа Марияна Николова

Министерски съвет на Република България - г-н Бойко Борисов

Президент на Република България - г-н Румен Радев

Омбудсман на Република България - г-жа Диана Ковачева

БНТ, БТВ, Нова телевизия и други медии

Относно: Дискриминираща обществена поръчка за насърчаване на заетостта на екскурзоводите и планинските водачи, публикувана на сайта на Министерство на туризма (МТ) на 09 февруари, 2021 г.

От: Лицензирани екскурзоводи и планински водачи, нечленуващи в професионални организации

В края на месец август 2020 г. лицензираните екскурзоводи в България се готвеха за протест на 02.09.2020 г. с искане за финансова подкрепа от държавата заради проваления международен и вътрешен туризъм вследствие на пандемията от Covid-19. Точно преди тази датата Българското правителство обеща помощ по европейска програма ОПИК, която впоследствие се оказа неприложима за физически лица.

Месеци по-късно, на 9-ти февруари, 2021 г. на сайта на МТ беше публикувана по-долната обществена поръчка, предизвикваща огромно възмущение сред стотиците екскурзоводи и планински водачи, които не са членове на неправителствени организации и които няма да могат да се възползват от мярката: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini/ministerstvoto-na-turizma-obyavyava-obshtestvena-poruchka-za-nasurchavane-na?fbclid=IwAR3NZUNh6pax773XEJUnxO5O2NhxOEXrBqGj588l8UKpNE1F4E2Sm5cIVq0

Същността на програмата е „...оказване на подкрепа...“

А програмата „… е предназначена за неправителствените организации, обединяващи екскурзоводите и планинските водачи.“

От новината за обществената поръчка, уж целяща да подпомогне екскурзоводите и планинските водачи, става ясно, че бенефициенти по въпросната ОПИК (финансирана с Европейски средства) всъщност са неправителствени организации, вместо лицензираните от МТ екскурзоводи и планински водачи. Както всяка организация, така и посочените НПО биха се погрижили първо за своите членове. Това положение оставя всички останали в немилост, което е проява на ДИСКРИМИНАЦИЯ спрямо лицензираните екскурзоводи и планински водачи, НЕчленуващи в НПО и асоциации.Това е дискриминация, инициирана от Министерство на Туризма, институция която би следвало да бъде давана за пример.

По справка от сайта на МТ към момента в регистъра има вписани 1833 лицензирани екскурзоводи и планински водачи. Повече от половината от тях не членуват в неправителствени организации и са лишени от достъп до тази програма. Припомняме, че нашата професия беше една от най-силно пострадалите от кризата с Cоvid-19 - 2019/2020 г. и до момента екскурзоводите не са получили никаква помощ, нито от Република България, нито от фондовете на Европейски съюз. Обществената поръчка, която МТ предлага към момента е силно дискриминираща, несправедлива и лишаваща по-голямата част от екскурзоводите от достъп до нея. А също така е и разделяща гилдията на членуващи в НПО и нечленуващи.

Очакваме отговор от МТ на въпроса „Защо лицензираните екскурзоводи и планински водачи, нечленуващи в неправителствени организации, биват лишени от участие в посочената обществена поръчка?"

Настояваме за мярка за финансово подпомагане и на тази група екскурзоводи и планински водачи, за програма, която да обхване справедливо и да подпомогне РЕАЛНО всички екскурзоводи и планински водачи вписани в НТР.

Единствено по този начин, след края на пандемията биха останали професионалисти, които да се грижат за международния и национален туризъм в България.