Петиция срещу липсата на адекватни действия от страна на държавата за намаляване на разпространението на Ковид 19

До г-жа Цвета Караянчева - Председател на Народното събрание

До г-н Бойко Борисов - Министър-председател на Република България

До г-н Кирил Ананиев - Министър на здравеопазването

Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н Министър-председател на Република България,

Уважаеми г-н  Министър на здравеопазването,

Приемете текста на тази петиция като лична позиция на всеки подписал я.

Подписалите настоящата петиция сме изключително притеснени от засилващото се разпространение на болестта Ковид 19 на територията на Република България. През последните дни броят на починалите от болестта започна да нараства с притеснителни темпове. Тенденцията на засилващо се разпространение бе изразена гласно и от члена на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса - проф. Тодор Кантарджиев в предаването Панорама на 19 юни 2020 г.

Считаме ,че  за да се промени тази опасна тенденция на засилващо се разпространение на болестта Ковид 19, която представлява пряка и непосредствена заплаха за живота и здравето ни, трябва да въведете мерки, които доказано от практики и изследвания по целия свят намаляват това разпространение, което по оценката на НОЩ е достигнало много притеснителни стойности от индекс на предаване 1.4. Това означава, че настоящите  мерки на държавата срещу разпространението на Ковид 19 са недостатъчни. Подобни стойности на разпространение означават увеличаване на броя на заразените и увеличаване на броя на починалите. И това вече се забелязва в устойчивия тренд на покачващи се стойности на дневна база на броя заразени и на броя починали. Поради влошената епидемиологична обстановка в страната настояваме да бъдат върнати част от мерките, въведени при извънредното положение:

- всеки гражданин, намиращ се в закрито обществено място, да носи еднократна или многократна маска за лице, или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.)
- пропусквателен режим за допускане до определен брой хора във всички закрити обществени места спрямо тяхната площ: институции, магазини, офиси, работещи с клиенти
- спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м. в тях

Този комплекс от лесно изпълними, ефективни и щадящи икономиката мерки ,е достатъчен и ще позволи епидемията от Ковид 19 в България да бъде поставена под контрол, а  индексът на предаване на заразата в обществото да бъде свален под 1. Това ще гарантира максимално нисък брой заразени и починали от Ковид 19 български граждани. Считаме, че е по - правилно да вземем превантивни мерки преди ситуацията необратимо да ескалира и да се налага да се взимат друг тип мерки, които имат своята тежка икономическа цена.

В тази борба срещу болестта, за да имаме успех са нужни общи действия на цялото общество и кординация на тези общи действия. Кординацията трябва да дойде от вас като министър на здравеопазването ,чрез въвеждането на тези мерки. Нека като общество ,след време, когато кризата с Ковид 19 отмине, да можем да погледнем назад с чиста съвест, знаейки че сме направили всичко възможно засегнатите и починалите от тази болест български граждани да са възможно най - малко. Нека да можем да се гордеем след време с нашите общи действия днес, а не да се срамуваме, че не сме положили всички усилия ,за да предпазим максимално живота и здравето на българските граждани, когато е трябвало. Нека цялото общество да покажем, че България е социално отговорна държава, и поставя здравето и живота на своите граждани на първо място.

С подписването си упълномощавам Евгени Иванов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.