Против връщане на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година

До

Г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България

Г-н Красимир Вълчев – министър на обазованието и науката

Г-н Кирил Ананиев министър на здравеопазването

Генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и председател на НОЩ

Уважаеми господа,

Като родители на деца в училищна възраст сме силно разтревожени от обсъжданата възможност децата ни да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от COVID-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни. А и не само тях, а още няколко групи в обществото - родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство.

Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.

Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.

Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно.

Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение, обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия.

Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли, практически обрича децата на заразяване.

Впредвид гореизброените факти Ви призоваваме към следните решения:

1.Учебната година да завърши с дистанционно обучение.

2.Учениците от VII-ми и XII-ти клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.

Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната.

Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия до тук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите за овладяване на пандемията и защита на населението.

С уважение: граждани на Република България

Чрез подписа ми упълномощавам Цветелина Иванова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.