Българските евродепутати да се разграничат от Ангел Джамбазки

евродепутати1.jpg

 

ДО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние гражданите,

Призоваваме Вас, българските представители в Брюксел, да се разграничите публично от действията на Ангел Джамбазки, който е Ваш колега в Европарламента.

На 18 март 2020 г. Ангел Джамбазки отправи писмено искане до Националния кризисен щаб за борба с коронавирус „да въведе пропускателен режим за гетата като национална мярка" Той поиска от българските власти "да затворят" единствено и само кварталите, населявани от роми като мярка срещу разпространението на коронавирус, внушавайки по този начин, че само ромските квартали в градовете са потенциални "огнища на зараза". В резултат на това някои български кметове отговориха на този апел, като наложиха етнически базирани ограничения за движението на ромите, които не се прилагат за неромските жители - изключително опасен прецедент.     

Расистките виждания на Вашия колега бяха добре известни и широко разпространени от водещите български медии още през първия му мандат като евродепутат, това дори стана повод за внасяне на гражданска петиция срещу Джамбазки до Европейския парламент, а по-късно и до Европейския омбудсман. Явно, сега той вижда в условията на настъпилата пандемия и масова психоза шанс да се оправдае прилагането на злополучната антиромска концепция на ВМРО. Тази, така наречена, "концепция срещу циганизацията" досега не беше приета от правителството, заради ромските протести в София, Брюксел, Гент, Хага, Кобленц и други градове в Европа. Сега, когато хората са уплашени и изолирани в домовете си, ВМРО се опитва да използва въведеното извънредно положение. И докато в други страни хората се обединяват срещу общото бедствие, в България се случва обратното – разединяват се, благодарение на политици като Джамбазки. Дори онези жители на ромските квартали, които първи се отзоваха да помагат на властите сега си задават въпроса: „Защо ни третират по този начин, нали съдействаме на държавата?“       

Очакваме от Вас да се разграничите ясно от Ангел Джамбазки и заради още една причина. Видно от разпространения текст Джамбазки е направил въпросното  предложение и като представител на „всички българи в Европейския парламент“. Следователно, той действа и от Ваше име и Вашето мълчание би означавало солидарност с Джамбазки и подкрепа за тезите на партия ВМРО-БНД за "решаване на циганския въпрос“.

Ако между ВМРО-БНД и политическите сили, които представлявате - ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС и Демократична България има съвпадение във възгледите или някакво тайно съглашение, то българските граждани имат право да знаят това, за да преценят как да гласуват следващия път. Защото едва ли всички Ваши избиратели харесват програмата на коалиция "Обединени патриоти", към която принадлежи ВМРО-БНД. 

Бъдете честни към онези, които представлявате в Европейския парламент. Сега не е време да се мълчи, сега е време да се говори открито за болестите на обществото и да се търси лечение. Историята учи, че вирусът на омразата може да е също толкова опасен и смъртоносен, колкото и всеки друг вирус. Не го подценявайте. Днес може да е насочен срещу ромите, утре срещу мюсюлманите или евреите, вдругиден срещу политическата опозиция и журналистите. Никой не е застрахован, никой не е недосегаем, всички сме хора, всички имаме семейства, деца, родители, близки, които искаме да запазим от злото, независимо дали се нарича коронавирус, холера или "кафява чума". 

 

С УВАЖЕНИЕ,

ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ                                       20 март 2020 г.               


Комитет на Ромите в Европейския Съюз    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Комитет на Ромите в Европейския Съюз да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...