Отворено Писмо до Варненския и Великопреславски митрополит Йоан във връзка с новоприетата Синодална наредба от 24 февруари 2024 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан

   

Ваше Високопреосвещенство,

Ние, долуподписаните православни християни от Варненска и Великопреславска епархия, с искрена загриженост се обръщаме към Вас, за да получим отговори на въпросите, които ни тревожат и чрез откритост и публичност да си върнем спокойствието и увереността, че бъдещето на нашата Църква не е застрашено.

Затова Ви молим за среща на 02.03.2024 г. (събота) преди неделя, 03.03.2024 г., когато десетки християни се готвят да се съберат на площада пред Варненска Митрополия.

Вярваме, че в своите действия сте се водили от искрени и добри подбуди, но сме силно притеснени от действията на Светия Синод, който според нас нарушава Устава на БПЦ с новоприетата наредба от 24.02.2024 г. след касиране на изборите за митрополит в Сливенска епархия.

След като детайлно се запознахме с наличната информация по въпроса, напълно споделяме Особеното мнение на Техни Високопреосвещенства митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил, относно въпросната Наредба, публикувано на сайта на Патриаршията.

Бихме искали да се срещнем с Вас по този повод, за да изслушаме доводите за Вашите действия, с надежда да не позволим между клир и народ да се отвори пропаст на недоверие, което Вие при Вашия избор обещахте, че няма да допуснете.

Със синовна обич търсим отговор от Вас и сме готови да бъдем опора за доверие и сътрудничество в този труден момент.  

С искрено уважение:                                                   Дата: 29.02.2024 г.  

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Венцеслав Георгиев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...