В името на демократичността: оставка на Красимир Каракачанов

Подписвайте с валидни електронни адреси, тъй като се изисква да потвърдите подписа си на линка, който е изпратен до вашия е-майл адрес.

В името на демократичността: оставка на Красимир Каракачанов

Случаят на пострадал от побой в с. Войводино български гражданин, извършено от двама български граждани от етнически ромски произход е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на Република България. Както за всяко престъпление и в настоящия случай двете лица носят наказателна отговорност за своето престъпно деяние, ако е доказана вината им.

В една правова държава, при извършването на престъпление, е ред на Прокуратурата да повдигне обвинения срещу извършителите (в случаите на престъпление от общ характер) или на пострадалото лице да сезира Съда (в случаите на престъпление от частен характер).

В една правова държава наказателната отговорност е ЛИЧНА. В една правова държава думи като „циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа" и "истината е, че трябва да се направи една цялостна програма за решаване на циганския въпрос. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона" не само са незаконни, но съставляват престъпния състав на чл. 162 от Наказателния Кодекс на РБ, а именно насаждане на етническа омраза, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години и глоба от пет до десет хиляди лева, както и обществено порицание.

Въпреки това, те са изречени пред множество журналисти от заместник министър-председателят на Република България, г-н Красимир Каракачанов. Заместник министър-председателят на РБ си позволява да отиде още по-далеч в изказването си, като използва и способите на заплаха:"Всички постройки в ромската махала на Войводиново са незаконни. Във вторник ще бъдат извършени проверки на място от ДНСК и пожарната и къщите ще бъдат съборени най-рано след 14 дни, тъй като тогава изтича законовият срок за обжалване", казва Каракачанов, цитиран от "Нова телевизия".

Напомняме на г-н Каракачанов, че България вече е била осъдена от Европейския съд по правата на човека за НЕЗАКОНЕН опит за събаряне на жилищата на ромското население в „Баталова воденица“ в делото „Йорданова и други срещу България”, където Съдът реши, че изваждането на ромските семейства от „Баталова воденица” не е необходимо в едно демократично общество и би било нарушение на член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, т.е. нарушение на правото им на дом и на личен и семеен живот.

В една демократична държава заместник министър-председателят и министър на отбраната не може да си позволи публично да всява етническа омраза.

В една демократична държава за престъпление, извършено от едно лице се носи лична наказателна отговорност, а не колективна такава от цялата ромска общност.

Един вицепремиер трябва да може да различава този основен принцип на наказателното право, защото това е основен демократичен принцип и е в същността на принципа за върховенството на правото.

И не заместник министър-председателят и министър на отбраната е този, който трябва да следи за спазването на закона и за неговото приложение. За последното има един друг основен принцип на правото, който явно ви е убегнал, а именно, РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ. 

В една демократична държава вицепремиерът знае, позовава се и спазва решенията на Европейския съд по правата на човека, произнесени срещу неговата държава.

В една демократична държава, след подобно изказване, заместник министър-председателят и министър на отбраната следва да подаде оставката си, поради дълбоко неразбиране на това какво означава лична наказателна отговорност, подбуждане към етническа омраза,нарушаване на демокрацията и върховенство на правото.

Затова, г-н Каракачанов, в името на запазване на демократичността в Република България, ние ИЗИСКВАМЕ Вие да подадете оставка! 

Молим всички засегнати и съпричастни да подпишат петицията за оставка на г-н Каракачанов. 

Подписвайте с валидни електронни адреси, тъй като се изисква да потвърдите подписа си на линка, който е изпратен до вашия е-майл адрес. 

Петицията е инициирана от Постоянна Ромска Конференция, Лигата на равнопоставеността и НК Интелект


Постоянна Ромска Конференция    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Постоянна Ромска Конференция да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )