''Не'' на изнасянето на масивните каменни стъпала и бордюри от Стария град във Велико Търново.

Здравейте, Българи.

От няколко месеца в Стария град, във Велико Търново се извършват ремонти - пренареждане на каменния калдъръм, подмяна на ВиК тръби, смяна на тротоари и тротоарни настилки и други, с обещания да се използват старите камъни и бордюрии да се запазва максимално автентичния изглед.

По проект и на думи всичко звучи перфектно, но в реалността...

На 4 места из Стария град, монолитните, каменни, ръчно дялани стъплала бяха премахнати и на тяхно място беше излят долнопробен бетон и отгоре бяха налепени нелепи, квадратни плочици.

Каменните стъпала, които бяха безпричинно премахнати са дело на нашите деди. Те със собствените си ръце, средства и пот са ги слагали там, за да издържат 2 века, а може би и много повече, без да помръднат. Днес, дори да имате пари и желание, такива каменни стъпала няма от кой да ви направи.

Това е част от автентичността на Велико Търново, безвъзвратно премахвана от новите ни управници, които са получили милиони левове помощ от Европа, само за да могат да заменят културно - историческото ни наследство с имитация на такова. Каменните блокове и стъпала се изнасят за богаташките къщи, а за Велико Търново остават жалки имитации и бетон.

Моля, подпишете петицията, за да се опитаме да спрем изнасянето на нашето Възрожденско наследство и замяната му с бетон и имитациии на автентичност.

Какъв човек трябва да си, за да махаш скъпото и качествено направено, което е издържало векове и да го заменяш с евтини имитации и бетон?

Отговора оставам на Вас.

Благодаря

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.