Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев

На 7 април 2018 г. Желяз Андреев бе задържан от МВР в родния му град Добрич заради искане от страна на САЩ за екстрадирането му. Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Като такъв, той осъществява продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air без да подозира, че подобна сделка е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Желяз, който е назначен на трудов договор по БЪЛГАРСКОТО трудово законодателство с компания, регистрирана в БЪЛГАРИЯ с централен офис в САЩ, никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава. Важно е да се отчете, че към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) не съществува ембарго на ЕС и България със Сирия.

Желяз кандидатсва за работа в AW Tronics през сайта jobs.bg и след като е одобрен на интервю, стартира на позицията „Продавач Интернет Търговия“ – най-ниското ниво в йерархията на отдел „Продажби“. Задълженията му са да се свързва директно с клиенти по имейл и по телефон с цел презентиране на продуктите и услугите на компанията и продажбата им. Както на Желяз, така и на всички останали служители на неговата позиция, компанията предоставя портфолиа от клиенти и техните контакти. Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база. Предоставеният набор от клиенти не е по избор на служителите. Американската компания не запознава служителите си със спецификите на тези клиенти или съществуващите регулации на САЩ с държавите, в които са базирани тези фирми.

Сирийските Авиолинии са една от компаниите в портфолиото на Желяз. В рамките на няколко месеца той осъществява няколко сделки с този клиент, като повечето сделки са по време на 6-месечния му изпитателен срок.

В задълженията на Желяз (и на всеки друг служител на същата позиция) влизат:
- презентиране на компанията и нейните услуги;
- приемане на запитвания от клиенти;
- изготвяне на ценова оферта към клиента при наличие на търсените части (намерени на пазара от отдел „Покупки“), подлежаща на одобрение и корекция от прекия му ръководител;
- изпращане на оферта на клиента;
- обсъждане на офертата директно с клиента по телефон или имейл;
- получаване на поръчка от клиента по имейл
- последваща директна комуникация с клиента относно статуса на поръчката: изпращане на фактура по имейл и информация за пратката (товарителница) или обяснение при евентуално забавяне.

В задълженията НЕ се включват:
- оформяне или имането на какъвто и да е достъп до оформяне на митнически документи
- подготовка на пратката за транспортиране (нито документално, нито физически)
- изготвянето на фактура по сделката
- проверка на съществуващите регулации, наложени от САЩ или от която и да е друга страна на държави, в които са клиентите от портфолиото
- верифициране на спазването на гореспоменатите регулации при осъществяване на сделка.

На нито един от служителите на тази позиция, в това число и на Желяз, не им е провеждан инструктаж за ембарго и при постъпването им на работа в компанията никога не са им давани инструкции да НЕ работят с клиенти от определени държави. Нито един служител не е знаел, че трябва да е наясно кои стоки са с двойна употреба, кои държави са под ембарго със САЩ и как се оформят митнически декларации. При възникнали проблеми или забавяния с пратки, продавачите са в директен контакт с клиента и са длъжни да го информират за статуса на поръчката. Достъп до информация, свързана с транспортиране на пратката и изготвяне на фактура, служителите взимат от преките си ръководители и от Отдел „Логистика“. Те нямат системен достъп да следят подобна информация.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Сирийските Авиолинии, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз е на 29 години, роден е в Добрич. Завършил е Природоматематическа гимназия в града и бакалавър специалност „Културология“ в Софийски Университет СВ. Климент Охридски в София.

Желяз напуска работа в AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време Желяз вече е служител на Луфтханза Техник София. На 16 март 2018 г. е освободен от работа в Луфтханза поради присъствие на името му в Черния списък на Търговския департамент на САЩ.

Въпросите са много:
- Защо Желяз трябва да бъде съден за това, че не е минавал обучения и инструктажи за законите на чужда държава, а просто е вършел работата си като останалите си колеги на неговата позиция? Защото е имал „късмета“ да му се падне този клиент?
- Как българските граждани, служители на международни компании са защитени от Държавата от подобно подвеждане под отговорност?
- И най-вече, ще застанем ли зад Желяз? Ще го подкрепим ли не само като приятел, син и брат, но преди всичко като БЪЛГАРИН?