Осигуряване на неоходимия брой полицейски инспектори и адекватно полицейско присъствие в кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево

1469083769-patrulka.jpgДО Комисар Петър Василев
Началник на 06 РУ СДВР

ДО Старши комисар Ивайло Стефанов Иванов
Директор на Столична дирекция на вътрешните работи

ДО Главен комисар Младен Маринов
Главен секретар на МВР

ДО Валентин Радев
Министър на вътрешните работи

ДО Бойко Борисов
Министър председател на Република България

УВАЖАЕМИ Г-Н КОМИСАР,
УВАЖАЕМИ Г-Н СТАРШИ КОМИСАР,
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН КОМИСАР,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Относно: Осигуряване на неоходимия брой полицейски инспектори и адекватно полицейско присъствие в кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево

      Във връзка с усложнената криминогенна ситуация в България и в частност в крайните райони на столицата и нарасналото безпокойство на гражданите, както и в резултат на зачестилите престъпни дейности в район Витоша на Столична община, молим да бъде възложена спешна и обективна проверка на състоянието на група “Териториална полиция” - ВИТОША при 06 РУ - СДВР. Основният проблем е свързан с кв. Княжево, с. Владая и с. Мърчаево, където полицейското присъствие е далеч под критичния минимум и неговата липса на практика спомага за увеличаването на  организрана и неорганизирана престъпност и преди всичко на битовата престъпност.
      Преди да се премести 6-то районно управление на бул. Бъкстон, то се намираше в  Княжево и от там се управляваше целия район. През 1998 г.  само за кв. Княжево имаше 7 униформени и 3-ма цивилни полицаи, днес няма никой.
      В настоящия момент за трите квартала се грижи един единствен полицейски служител, който не разполага дори със служебен автомобил. Не е осигурено необходимото материално и техническо оборудване, а административното натоварване, по наши наблюдения не позволява провеждане на каквито и да е оперативни и превантивни мероприятия. Вменените му задълженения да разнася призовки също не помагат да върши оперативна работа.
      Ежедневие са набези върху частни домове, църкви и лични автомобили и това положение в никакъв случай не може да бъде подобрено без наличие на достатъчно полицейско присъствие, а напротив - липсата му насърчава криминалните елементи за още по-дръзки посегателства.
      По наша информация са предвидени общо 7 щатни бройки за полицейски служители - 4 за Княжево, 2 за Владая и 1 за Мърчаево. От тези щатни бройки е заета само една.  Ако не беше безкрайно тъжно, щеше да е адски смешно - какво очаква ръководството на МВР и на държавата да постигне този единствен служител?!? Ако не бъдат запълнени всичките 7 щата, а бъдат назначени само още един или двама инспектори, то те ще трябва да извършват работа за 7 и е трудно да си представим, че ще могат да се справят успешно - по-скоро ще пожелаят да напуснат длъжността.
       Ние, гражданите от посочените населени места настояваме за незабавни действия за запълване на предвидените щатни бройки. При положение, че нашата информация не е актуална, то ние настояваме да бъдат предприети необходимите действия за осигуряване на минимум 7 полицейски служители със съответното материално-техническо осигуряване и минимум 2 служебни автомобила, които да обслужват тези селища от столицата. Също така настояваме за тези населени места да има ежедневно патрул по разстановка.
        На 19.12.2017 г. внесохме подписка в 06-РУ с молба за допълнителна подкрепа на районния инспектор, който отговаря за Владая с вх. № 230000-15408/ 2017 г., но не бяха извършени никакви действия в тази посока, а дори напротив.
        Настояваме да бъде извършена проверка защо при наличие на свободни щатни бройки дори досегашните инспектори във Владая биват премахвани и също така да бъде извършена и проверка защо и по каква причина кварталните инспектори стават все по-малко и то дотам, че в момента положението е отчайващо. Настояваме на виновните лица да бъде потърсена дисциплинарна и административна отговорност.


За контакт - инж. Васил Николов - 0894697086    Свържете се с автора на петицията