ПЕТИЦИЯ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА МОЧА В ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.

До Президента на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Конституционния съд на Република България
До Комисията по жалби и петиции към Народното събрание на Република България
До Омбудсмана на Република България

До Преседателя на Столична Община
До българските медии и неправителствени организации

Ние, гражданите на Свободна, независима и суверенна република България, заявяваме своето категорично несъгласие с присъствието на паметник, величаещ присъствието на окупационната съветска армия, в центъра на град София. Столица на свободна и демократична държава, член на ЕС и НАТО, член на ООН и Юнеско. 

Присъствието на този паметник, в този му вид, нанася непоправими щети върху духовния мир на българина. Ролята на един паметник е да подкрепя и стимулира самочувствието на хората, да им припомня положителните факти от тяхната история. Тези, които предизвикват заслужена гордост и възхищение. А не събития и дори епохи, които предизвикват унижение, срам и чувство за непростима вина. В този аспект, държането на този срамен монумент, величаещ силата на една поробваща  и поставила ни под свой протекторат, чужда сила, вече е нанесла своите поражения върху съзнанието на българина. 

Парадоксално е, че 27 години след излизането на България от сферата на влияние на СССР, този паметник продължава да стои недокоснат и да промива визуално съзнанието на хората. 

~~

Само да отбележа, че ние нямаме паметник на славната и непобедима Българската Армия, защитавала страната ни и извоювала толкова победи! Биткита при Сливница, Дойран, Одрин, Червената стена, Добруджа...все славни битки, в защита на отечеството, за възстановяване и укрепване на границите му. 

Дори мемориала на загиналите воини от втори и шести пехотен полк, по време на балканските и първа световна война ни взеха, демонтираха, отнеха...и си го искаме!!! Да го върнат на народната памет! На кого пречеше - не знам! Всъщност, знам! Да не засенчва "величието и неповторимостта на великата съветска армия - освободителка". Колко от думите в "" са верни - вие кажете.


Но....на Съветската имаме. На пъпа на София. На ларгото софийско. В центъра!!!
Имаме си паметник на армия, окупирала и подчинила страната ни, без да даде един изстрел. Без нито една жертва. Без едно сражение. Как и от какво ни е освободила, в такъв случай, не е ясно.

Единственото, от което ни е освободила е националния ни суверенитет. Създавайки държава - сателит на СССР. 45 години официално. И още 27 - хибридно господство.


С две думи - имам предложение - вместо да рушим и събаряме паметника, предлагам Софийската община да обяви конкурс за обществена поръчка за ПРЕМОДИФИЦИРАНЕ ИЛИ АКО ЩЕТЕ, ТРАНСФОРМАЦИЯ, на МОЧА в паметник на нашата, БЪЛГАРСКА АРМИЯ.
Бранила, защитавала и отвоювала земите български.

Защото, за да я има България, днес, на географската карта - това се дължи на Българската Армия. На всеки един от тези български синове, които са се сражавали за земя, народ и родина. За тях, които тънат в забвение. Позор за една нация е да величае чужда армия, а да не зачита, уважава и цени тези, на които дължи съществуването си.


Позор, дами и господа!
Българската армия заслужава своя мемориал, в сърцето на българския народ!

А. Матова

 

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F#.D0.91.D0.B0.D0.BB.D0.BA.D0.B0.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.B8.D1.82.D0.B5_.D0.B2.D0.BE.D0.B9.D0.BD.D0.B8_.D0.B8_.D0.9F.D1.8A.D1.80.D0.B2.D0.B0.D1.82.D0.B0_.D1.81.D0.B2.D0.B5.D1.82.D0.BE.D0.B2.D0.BD.D0.B0_.D0.B2.D0.BE.D0.B9.D0.BD.D0.B0

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Ани Матова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.




Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook