Петиция за реимбурсиране на медикаменти за бременни с тромбофилия

 

Петиция

 

До Министъра на Здравеопазването

До Управителя на НЗОК

До Омбудсмана на Република България

Петиция за реимбурсиране на нискомолекулни хепарини

за жени с вродена и придобита тромбофилия и за жени с репродуктивни проблеми, които налагат такова лечение преди, по време и след раждане

 

Реимбурсирайки тези медикаменти, ще дадем шанс да се родят повече деца и повече жени да не усетят болката от загубата на мечтаното и чакано дете.

Медикаментите Клексан и Фраксипарин се назначават "оф-лейбъл" за терапия на вродена и придобита тромбофилия по време на бременност. Степента на риск се определя на база генетични, имунолични преди и други кръвни междинни изследвания през бременността. Инжекцията се поставя всеки ден или по схема, а цената в аптечната мрежа е от 6 до 8 лв., което е една огромна финансова тежест през бременността - 2000 лв. до края на бременността.

Все повече жени се нуждаят от медикаментите и финансовата тежест е непосилна за тях. Призоваме НЗОК да поеме заплащането на медикаментите, свързани с бременността.

Дозата и схемата на терапия се определя от лекуващия лекар, а пропускането на инжекция може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на увредено дете.

Вродената, придобитата и комбинираната тромбофилия могат да са причина за репродуктивни неуспехи:

- имплатационни неуспехи

- ранни и късни спонтанни аборти

- хабитуални аборти

- преекламсия и еклемпсия

- отлепване на плацентата

- преждевременно раждане

- мъртво раждане

- интераутериннна ретардация на плода

- неуспешни IVF процедури

 Рискови групи за вродена и придобита тромбофилия:

- тромбози с нетипична локализация(рецидивиращи тромбози

- фамилна обремененост за тромбози

- жени над 40 г.

- хабитуални аборти и акушерски усложнения

 През 2016 г. отчетохме най-ниската раждаемост у нас в последните 40 години. В България около 270 000 двойки са с репродуктивни проблеми, а 40 000 двойки чакат за донорска яйцеклетка. Много жени от тези двойки имат зад гърба си над 4 неуспешни ин-витро процедури. Възрастта на жените с незавършени репродуктивни планове се покачва и все по-често жени над 40 години плануват бременност.

Медикаментът е реимбурсиран в Белгия, Франция, Италия, Англия и др., където този медикамент е безплатен и задължителен за бременни при доказана необходимост.

Ето защо, въпреки че медикаментите Клексан и Фраксипарин нямат в основните си показания тромбофилия по време на бременност и се назначават "оф-лейбъл" за такава терапия, във връзка с:

- изключителната важност на това да се раждат здрави българчета, да не умират бременни и родилки, да не преживяват този ад, който десетки от нас вече сме преживяли и никога няма "да си простим" и да преодолеем психически

- и за да имат шанс жените от уязвими групи, които не могат да поемат финансова тежест през бременността от около 2000 лв. приблизително,

Призоваме НЗОК да поеме заплащането на медикаментите - нискомолекулните хепарини, свързани с лечение на жени с 

вродена и придобита тромбофилия и за жени с репродуктивни проблеми, които налагат такова лечение преди, по време и след раждане. 

 

 

 

.