Стоп на Дискриминацията на "Социално подпомагане" към Диабетици

ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ  

 

Уважаеми съграждани,  

 

Това е Национална кауза, засягаща правата на СТОТИЦИ ХИЛЯДИ Диабетици и техните близки (461 000 диабетици, от които 1691 деца, говори се и за приблизително още 200 000 с недиагностициран диабет, който засяга все повече наши съграждани, вследствие лошото качество на живот в България)! Днешните деца утре се превръщат във възрастни с диабет като навършат 18 г. - и за тях предстои същия Ад. Няма орган и система в човешкия организъм, която да не се уврежда от Диабета. Борбата е срещу произвола на "Социално подпомагане" сега, но е свързан с общата държавна политика към всички хора с увреждания въобще!

Молим Ви да подкрепите настоящата Петиция и да разпространите тази информация, за да стигне до възможно повече хора, които са с увреждания или имат близки такива.   

Дирекциите „Социално подпомагане“ (които са Изпълнителна агенция към МТСП) по места оказват натиск върху правоимащите граждани, подаващи заявление за отпускане на законно полагащата им се помощ за изработване на технически помощни средства и/или медицински изделия и ги принуждават сами да си задраскват едно от тях, когато им се полагат едновременно повече от едно (например на хората с диабетна полиневропатия им се полагат и стелки, и ортопедични обувки за надлежно констатираното заболяване). На тези, които не се съгласяват да се самолишат от тази помощ, им обжалват Медицинския протокол от ЛКК или ЕР на ТЕЛК. Целта е да принудят хората да се откажат от полагащата им се финансова помощ и да се спестят пари в бюджета на сега управляващите в оставка. Срещу това беззаконие вече се подават жалби от организации на хора с увреждания.

Действията на социалните създават риск за сериозни здравословни проблеми и застрашават живота, особено на диабетици, при която незарастваща рана може да доведе до гангрена, ампутации и още разходи за бюджета за рехабилитация и прочие усложнения. При подобна ситуация се стига до бюджетен разход за допълнителни технически помощни средства, комплект от които достига хиляди левове като стойност и е в пъти по-скъп от полагащите се стелки и обувки за диабетно стъпало, чиято цел е да предотврати усложнения от диабета, свързани с ортопедичен проблем на болния, вследствие това заболяване. При полагащи се за пълнолетен диабетик чифт ортопедични обувки и 2 чифта стелки за диабетно стъпало за цяла една календарна година, този човек трябва да ползва стелките, които да предотвратят нараняване на стъпалото му в други обувки, различни от изработения му медицински чифт, тъй като 1 чифт се износва за сравнително кратко време и не е достатъчен да покрие ничии нужди за 12 месеца.

Нека хората, подаващи заявления за полагащата им се по ЗИХУ и ППЗИХУ помощ, не се поддават на внушенията и натиска на социалните служби! Обжалването на документите им от страна на социалните няма да ги лиши от установената трайна неработоспособност, нито от предписаното от компетентни лекари в Медицинския им протокол от ЛКК.  

Призоваваме за всеобща национална подкрепа на хората с увреждания в Република България!

 

                                                                                                                                    Сдружение „Съюз на инвалидите – Дружество Пловдив“

 

 

Адрес на В Ъ З В А Н И Е Т О в социална мрежа Фейсбук: 

https://www.facebook.com/invalidiPlovdiv/photos/a.661656080564842.1073741830.656218157775301/1296648960398881/?type=3&theater


"Съюз на инвалидите - Дружество Пловдив" - гр. Пловдив    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам "Съюз на инвалидите - Дружество Пловдив" - гр. Пловдив да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook