Не на забраната за забрадките

До Президента на Р.България г-н Плевналиев

До Министър-председателя на Р.България г-н Борисов

До Председателя на народното събрание г-жа Цачева

До всички парламентарно представени партии в 43-тото народно събрание

Госпожи и Господа управляващи,

Ние долуподписаните сме български граждани изповядващи Исляма.  Настояваме да бъдат зачитани и спазвани конституционните ни права на вероизповедание, защото НЕ СМЕ ПО-МАЛКО ХОРА от всеки друг гражданин на Р.България.

Плащаме си данъците, спазваме законите на държавата и живеем в хармония и добросъседство с всички съграждани от всички вероизповедания.

Остро се противопоставяме на опитите от страна на псевдо патриоти, да бъдат ограничени и сведени до минимум конституционно предоставени ни права на вероизповедание, чрез внесения от тях в Народно събрание с вх.№ 654-01-58 с дата: 20-04-2016г. законопроект на Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето по-известен като законопроект за "бурките".

Особенно притеснителни за нас като мюсюлмани в този законопроект са: чл. 2 (1) и (2) както и чл. 4 (1) и (2) където под напълно и частично скрито лице се счита "закриване на по-голямата част от главата и лицето, включваща устата, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало".

Наложително е да Ви напомним, че забрадката на мюсюлманката НЕ Е религиозен символ, а БОЖЕСТВЕНА ЗАПОВЕД, с която всяка уважаваща себе си мюсюлманка е необходимо да се съобразява. Забрадката на жената мюсюлманка според Божията повеля обхваща: покриването на цялата глава и тяло, като изключение правят само лицето, ръцете до китките и краката до глезените. Такава е и традицията на мюсюлманките населяващи и живеещи на територията на Р.България от векове, с която всички Вие малко или много сте запознати.

Потресени сме от предложението в преходните и заключителни разпоредби към проектозакона за създаване на чл. 162а към Наказателния кодекс. Според така написаната разпоредба всички мюсюлмани и мюсюлманки трябва да бъдат наказани с лишаване от свобода само заради това, че те практикуват религията си.

Този законопроект е брутален акт на вмешателство от страна на законодателя във вътрешно-религиозния живот на една голяма част от българските граждани. Чувстваме се изключително обидени и потресени от този "тих" опит за нов Възродителен процес и тенденциозно асимилационно отношение към мюсюлманите, знаейки че раните от предишния още кървят.

Считаме, че така единодушно гласуван във Вътрешната комисия в парламента законопроект е в пряко нарушение на конституцията на Р.България и на Европейската конвенция за правата на човека. Ако бъде приет от депутатите в зала, бъдете сигурни че ще използваме всички законови средства за да търсим и отстояваме правата си. Ще сезираме всички европейски институции за грубото посегателство върху изконните ни човешки права на свободно вероизповедание, както и ще се обърнем с индивидуални и колективни жалби към съда за правата на човека в Страсбург.

Г-да Управляващи, проявете благоразумие и евроатлантически ценности и НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЗАКОНИ ОГРАНИЧАВАЩИ ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, за да не се опозорява родината ни за пореден път пред света.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. Моля, вижте входящата кутия (и спам папката).