Не на забраната за забрадките

До Президента на Р.България г-н Плевналиев

До Министър-председателя на Р.България г-н Борисов

До Председателя на народното събрание г-жа Цачева

До всички парламентарно представени партии в 43-тото народно събрание

Госпожи и Господа управляващи,

Ние долуподписаните сме български граждани изповядващи Исляма.  Настояваме да бъдат зачитани и спазвани конституционните ни права на вероизповедание, защото НЕ СМЕ ПО-МАЛКО ХОРА от всеки друг гражданин на Р.България.

Плащаме си данъците, спазваме законите на държавата и живеем в хармония и добросъседство с всички съграждани от всички вероизповедания.

Остро се противопоставяме на опитите от страна на псевдо патриоти, да бъдат ограничени и сведени до минимум конституционно предоставени ни права на вероизповедание, чрез внесения от тях в Народно събрание с вх.№ 654-01-58 с дата: 20-04-2016г. законопроект на Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето по-известен като законопроект за "бурките". 

Особенно притеснителни за нас като мюсюлмани в този законопроект са: чл. 2 (1) и (2) както и чл. 4 (1) и (2) където под напълно и частично скрито лице се счита "закриване на по-голямата част от главата и лицето, включваща устата, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало".

Наложително е да Ви напомним, че забрадката на мюсюлманката НЕ Е религиозен символ, а БОЖЕСТВЕНА ЗАПОВЕД, с която всяка уважаваща себе си мюсюлманка е необходимо да се съобразява. Забрадката на жената мюсюлманка според Божията повеля обхваща: покриването на цялата глава и тяло, като изключение правят само лицето, ръцете до китките и краката до глезените. Такава е и традицията на мюсюлманките населяващи и живеещи на територията на Р.България от векове, с която всички Вие малко или много сте запознати.

Потресени сме от предложението в преходните и заключителни разпоредби към проектозакона за създаване на чл. 162а към Наказателния кодекс. Според така написаната разпоредба всички мюсюлмани и мюсюлманки трябва да бъдат наказани с лишаване от свобода само заради това, че те практикуват религията си.

Този законопроект е брутален акт на вмешателство от страна на законодателя във вътрешно-религиозния живот на една голяма част от българските граждани. Чувстваме се изключително обидени и потресени от този "тих" опит за нов Възродителен процес и тенденциозно асимилационно отношение към мюсюлманите, знаейки че раните от предишния още кървят.

Считаме, че така единодушно гласуван във Вътрешната комисия в парламента законопроект е в пряко нарушение на конституцията на Р.България и на Европейската конвенция за правата на човека. Ако бъде приет от депутатите в зала, бъдете сигурни че ще използваме всички законови средства за да търсим и отстояваме правата си. Ще сезираме всички европейски институции за грубото посегателство върху изконните ни човешки права на свободно вероизповедание, както и ще се обърнем с индивидуални и колективни жалби към съда за правата на човека в Страсбург.

Г-да Управляващи, проявете благоразумие и евроатлантически ценности и НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЗАКОНИ ОГРАНИЧАВАЩИ ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, за да не се опозорява родината ни за пореден път пред света.