За нашата София: Защита за Къщата с кулата в Лозенец

Всеки софиянец, който е минавал през последните 83 години по бул. Джеймс Баучър се е спирал макар и за кратко пред № 24. Там  е къщата, построена от арх. Иван Банков през 1932 г. Къщата с кулата, както я наричат хората. Тя има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена украса, характерна за неоромантизма в архитектурата. В София  паметниците в този стил се броят на пръсти и най-близкият пример е къщата на Сирак Скитник на ул. „Борова гора“, построена от арх. Георги Овчаров. Къщата с кулата привлича погледи, поражда истории и е вплетена в живота на софиянци и особено на жителите на Лозенец. Тя е емблематична за квартала, а и също за града.

На 8 юни започна разрушаването й, за да се построи шестетажна кооперация. Възложител е КЕЙ ПИ ДЖИ Пропъртис. Собствениците не са публично обявени.

След подаден сигнал за разрушаването в Софийска община и община „Лозенец“, г-жа Фандъкова спря разрушаването и поиска проучване на историята на къщата. Поисках информация и от Музея за история на София.

Така стана ясно, че сградата е била обявена за единичен паметник на културата през 1985 г и това е препотвърдено в 1993 г.

С писмо на НИПК № 1755/04.11.2008 г статутът на паметник на културата е свален. С това е отпаднала юридическата защита на сградата като единичен паметник на културата („културна ценност“ според Закона за културното наследство в сила от 10.04.2009 г.). Причините за сваляне на статута са неясни за момента. Според Общия устройствен план на Столична община, сградата попада в защитена територия на културно-историческото наследство на групови паметници на културата/културни ценности, без режим на резерват, с допълнителен режим на защита Ткин-1в, към който се прилагат специфичните изисквания на Закона за културното наследство.

Всичко това показва, че разрешението за строеж е дадено в нарушение на Закона за културното наследство.

Тази петиция изразява желанието ми да съберем усилията си и да защитим къщата от разрушаване. Тя е емблематична не само с красотата си, но и с това, че е белег на една ясна тенденция да се променя историческия облик на Лозенец, който започна с грозното застрояване на горната част на Лозенец, разрешено от главния архитект на София. Сега това се прехвърля в долната част на квартала.

Къщата може да бъда запазена като просто се спази Закона за културното наследство и Софийска община поиска възстановяване на статута на сградата.

Нека да защитим една от многото стари софийски сгради, които ни свързват с нашата история, с времето на Сирак Скитник и Иван Милев и които са част от уважавано, обичано и поддържано културно наследство в Европа. Нека да се противопоставим на частни инвестиционни интереси и да защитим обществените.

Чрез подписа ми упълномощавам Кристин Разсолкова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека. Ще рекламираме тази петиция на хора, които разглеждат други петиции на нашия уебсайт, но все още не са разгледали тази петиция.