Свързване на метрото от Черни връх с кабинковият лифт Симеоново

Петиция за продължаване на следващия лъч на метрото към кабинков лифт Симеоново.

 

 Моля, споделете на възможно най-много хора за тази петиция. Колкото повече са подписите, толкова повече внимание ще получи петицията от медиите и отговорните лица.

 

Респективно и създаване на парк в околностите при наличие на достатъчно зелена площ, която едва ли ще бъде погълната скоро от корпоративният жилищен бизнес.

 

Във връзка с поредната информация, че метрото вместо от Черни връх, ще бъде продължен от Младост 4 до Икеа пускаме тази петиция. Не е реално в 21ви век някои големи квартали на София да имат само две автобусни линии и почти никаква инфраструктура. Дължината на отсечките от Младост до Икеа и от Черни връх до кабинков лифт Симеоново са еднакви, но кое е по-логично? 

 

Да гледаме грижите на някой, решил да се поразходи да пазарува до Икеа или на хората, нуждаещи се от истински транспорт за да стигнат до работното си място?

 

Bсичко това е посочено и дискутирано тук:

 

http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2069255

 

Група ГРАД: арх. Ангел Захариев, арх. Пламен Братков, арх. Георги Кътов, арх. Петър Торньов, арх. Ивайло Петков, арх. Димитър Паскалев

 

Защо квартал, който има постоянно увеличаващ се прираст на населението, остава извън плановете за инфраструктура? Мое лично мнение е, че отношението към кв.Витоша се е запазило от 60-те години и все още се гледа на него като на вилна зона. Да не би да се изчислява според брой живущи? Изхождайки от това, че в Люлин по официални данни има 114 000 регистрирани, по какво тогава отстъпва един квартал и район като Витоша на един толкова далечен квартал като Люлин?

 

Не е ли по-правилно да се съберат настоящите близки квартали (целият район Витоша)  и да се направи една равносметка – Студентски град (71 961), кв.Симеоново (над  5000), Драгалевци (неясно), Манастирски ливади, Хладилника и т.н? Тогава би се получило едно население от около 132 000 живущи!

 

 

Не е приемливо квартал и район с население 61 467 жители (преброяване от 2011г) да има все още само 2 автобусни линии, минаващи по главен булевард.

 

Защо този квартал остава все още извън полезрението на градската управа, въпреки стратегическото му разположение и близостта му както до центъра така и до ски пистите на София?

Все още не е ясно, но според предприетите решения, най-вероятно ще се размине отново с минаваща в негова близост метростанция. С какво такъв отдалечен квартал като Люлин заслужава метро, а Витоша не?

 

 

http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-2014-%D0%B3-_l.a_i.394136_at.1.html

 

 

Отново се обсъжда метрото да се продължи само до Хладилника, а каква ще е съдбата на оставащите около 3км до най-горните южни квартали на София? Вместо това ще бъде продължен лъча от Бизнес парк към Икеа и пак ще бъде пропусната инфраструктурата на едни значими и бързо развиващи се квартали, забавяйки или забравяйки ги някак си нарочно и целенасочено!

 

Не е приемливо, след като предприетата визия на кв.Витоша и околните е да стане модерен, застроен с ниски жилищни блокове и къщи терен да няма нито един зелен парк в района. Все пак има огромни неусвоени все още пространства, които могат да се превърнат в място за разходка на живущите там (визирайки Южен парк, парк Гео Милев, Борисова градина)