Промени в Изборния кодекс, касаещи българите в чужбина - МИР "Чужбина", дистанционно гласуване и отваряне на секции!

pro2020.pngДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Уважаеми дами и господа,

България вече 13 години е пълноправен член на Европейския съюз, и същевременно продължава да бъде най-бедната и корумпирана държава в него. Икономическата принуда прогони повече от два милиона българи. Те взеха тежкото решение да напуснат родината си, за да могат да оцелеят и да помогнат на близките си, за да получат техните деца адекватно здравеопазване, добро образование и възможност за развитие. Благодарение на тяхната финансова помощ други два милиона българи успяват да оцелеят в България. Това са нашите майки и бащи, баби и дядовци, за чиито нужди държавата си затваря очите. Те са принудени да гласуват под влияние на фалшиви новини и манипулации от силно зависими медии, при условията на масово купуване на гласове и системно манипулиране и фалшифициране на изборните резултати.

30 години не се намери истински политик или държавник, който да помисли за тези два милиона жени, мъже и деца, които гордо наричат себе си българи, макар и далеч от Родината! 30 години ние, българите, живеещи в чужбина, не можем да участваме пълноценно в парламентарни, президентски и европейски избори. 30 години нито една партия не се осмели да ни предостави в пълна степен полагащото ни се право на глас. 30 години се правят промени в Изборния кодекс, и въпреки това хиляди българи зад граница не могат да упражнят своя вот, защото трябва да пътуват стотици километри и да чакат на огромни опашки. Ние знаем, че нашият вот е валиден само до първата стъпка в пропорционалното разпределение на партиите в парламента. След това бюлетините ни са безгласни в по-важната част - колко и кои депутати ще влязат в Народното събрание.

Ние не делим хората на сини и червени, учени и прости, добри и лоши, млади и стари. Ние говорим за равни права, които заслужават всички български граждани, независимо къде живеят! Настояваме да имаме избрани от нас представители в парламента, защото българските граждани, живеещи в чужбина, са неразделна част от българския народ и дават своя принос за просперитета на родината ни. Потенциалът на българите в чужбина е огромен. Ние изграждаме полезни за България връзки в страните, в които живеем. Ние променяме политическото отношение към Родината ни по света. България може да получи сериозен импулс в своето развитие и да преодолее катастрофалния си демографски срив, ако направи необходимото, за да стане привлекателна страна за българите в чужбина. Вместо това управляващите искат да ни превърнат в безпомощни наблюдатели на агонията на политическата система, на упадъка на моралните ценности, езика, културата и образованието, на некачественото здравеопазване и унищожаването на природата в Родината ни. Да гласуваме е не само наше право, но и наш дълг, и ние ще се борим докрай за полагащите ни се избирателни права.

Затова настояваме за следните промени в Изборния кодекс, които да ни гарантират честни, достъпни и пълноценни избирателни права:

  • Гласуване по пощата на следващите избори за всички български граждани.
  • Възстановяване на поправките в Изборния кодекс от 2014 г., отнасящи се до автоматичното отваряне на секциите от предходните избори. През 2014 г. са отворени 428 секции.
  • Създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“ (МИР Чужбина), за да имаме представителство в парламента.
  • Изграждане на система за електронно гласуване.   

С уважениe и в очакване на конкретни и незабавни действия,

българи в чужбина и в България, както и всеки, който споделя горенаписаното и се чувства съпричастен.


Протести Австрия 2020    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Протести Австрия 2020 ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...