За възстановяване на Мемориала на I и VI Пехотен полк

До

Кмета на Столична община

 

Копие до:

Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община

 

Отворено писмо - подписка

 

Уважаема госпожо кмет,

 

            Обръщаме се към Вас с озадачение и тревога от провеждащият се конкурс за „реновиране” на съоръжението, известно в недалечното минало като „паметник 1300 години България”. Както несъмнено Ви е известно, понастоящем това съоръжение, или по-точно останките от него, представляват заплаха за гражданите, поради което отстраняването им не търпи отлагане.

 

            Преди точно 80 години – в 1934 г. на това място (или в пряка близост) е издигнат Мемориал на загиналите в балканските и първата световна войни бойци от Първи и Шести пехотен полк на „Желязната първа софийска дивизия”. Мемориалният комплекс се е състоял от три стели, разположени П-образно с имената на загиналите офицери и войници. Пред централната стела е имало бронзова статуя на лъв, държащ щит, издигната на пиедестал. Десетилетие по-късно, по време на съюзническите бомбардировки над София едната стела е пострадала леко, след което е възстановена. Този мемориален комплекс е бил място, почитано от софиянци, чиито близки са дали живота си за Родината. Ето защо по времето на авторитарното управление от периода на „народната република” властта е взела решение да унищожи комплекса с наивното намерение да прекъсне нишката на историческата памет. В края на 70-те години Мемориалът и казармите на дивизията са разрушени и заменени от НДК и така нареченият „паметник” 1300 години България”. Разбира се, негодуванието си софиянци не са могли да изразят свободно, но произведението бързо се сдобива с презрителното прозвище, с което е популярно и до днес.

 

            Слава Богу, емайлираните табели с имената на загиналите войници, както и лъвът са запазени, наред с подробното досие на Мемориала.

 

            Днес ние настояваме – да бъде възстановен мемориалният комплекс в неговият автентичен вид.

 

            Настояваме да се прекрати конкурсът, чието естество и най-вече резултат представляват повторна подигравка с паметта на героите, дали живота си за България.

            Вярваме, че това може да бъде сторено в кратки срокове, още повече, че кръглата годишнина от издигането на Мемориала е отличен повод София да се сдобие отново със значителен паметник на загиналите български войни, какъвто в момента нямаме.

 

            Госпожо кмет, убедени сме, че ще разберете важността на казаното до тук и сме сигурни, че и този път няма да изневерите на стила си и на столичани.

 

От загрижените софиянци 

и българи от цялата страна и чужбина