За създаване на президентска република в България

Ние, подписалите тази петиция искаме, съгласно член 159, алинея 1 от Конституцията, Президентът на републиката или поне половината от членовете на Народното Събрание да внесат в Народното Събрание проект за решение за произвеждане на избори за Велико Народно Събрание с цел създаване на президентска република в България.

Във Франция изборите за президент са около един месец и половина преди парламентарните избори. Който спечели президентските избори, почти сигурно печели и парламентарните. Държавното управление е двустепенно, подобно на акционерно дружество :

* Надзорен съвет - президентска администрация ;

* Изпълнителен съвет - правителство.

Акционерите (избирателите) избират председателя на Надзорния Съвет (президента). Той назначава Изпълнителния Съвет (правителството). Ако има недоволство, правителството бива сменяно от президента, без това да се отразява на стабилността на държавата и да се предизвикват нови парламентарни избори.

Парламентът на България трябва да има контрол върху действията на президента чрез възможност за предсрочно отзоваване на президента - англ.: impeachment (импийчмънт).

Правителството на България трябва да публикува тримесечни отчети -- като в едно акционерно дружество. Президентът трябва да одобрява тези отчети и същевременно да следи за сигурността на страната чрез Държавната Агенция за Национална Сигурност и постоянно действащ Консултативен Съвет за Национална Сигурност.

В първия мандат на президента след създаването на президентската република, правителството и цялата останала управленска част от държавната администрация трябва да бъдат съставени от току-що завършили висше образование (магистърска степен) младежи -- без нито един ден трудов стаж след завършването си, за да не са били изкушени от корупция. Трябва да има открити обществени конкурси за членовете на висшата държавна администрация : правителство, председатели на държавните агенции, областни управители.

Мандатът на всяко правителство трябва да е една година. След края на мандата си, членовете на висшата държавна администрация ще могат да заемат средни управленски постове в държавните институции и ще подпомагат дейността на следващото правителство. Така ще се създаде бързо една нова некорумпирана държавна администрация.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. Моля, вижте входящата кутия (и спам папката).